Nordisk fortellerseminar

Hele tiden er det FORTELLINGEN som står i sentrum, og hver kveld samles vi i sosialt samvær til fortelleropplevelser. Her får du høre profesjonelle og helt ferske fortellere. Du får le og gråte, smile og grøsse og får med deg hjem mange nye historier og mye inspirasjon. Og ikke minst kan du risikere å få mange nye, gode venner!

 

Vi hälsar Alla hjärtligt välkomna till Kungälv i hjärtat av Norden!

Uppe på Fontinberget i ett naturskönt område med Bohus fästning som fond ligger Nordiska folkhögskolan med kurser inriktade mot deltagare från hela norden & den 22-27 juli erbjuder vi ett fint sommarprogram som vi är mycket stolta att kunna presentera.

I Kungälv har spännande och avgörande historia skapats genom åren och  det kommer ni att få uppleva under våra utflykter med de absolut bästa ciceronerna Mikael Thomasson och Nils Zanders under veckan.

Danska Pernille Stockfleth kommer att hålla kurs i ”Ind i fortellingen”, Maria Anarsdottir från Island kallar sin kurs ”Bakom orden”, norska Ingvild Handagards kurs lyfter fram ”Stemmen som åpner fortellingen” och svenska Sara Arambulas kurs har rubriken ”In i historiefabriken”.
Nordiska folkhögskolan är medarrangör i sommarens Nordiska Fortellerseminar och erbjuder kurs, utfärder och boende med helpension från söndag kväll den 22/7 till fredag morgon den 27/7 för 5.500: – i del av dubbelrum och 6.500: – för enkelrum.

 

Läs mer om respektive nordisk kursledares program nedan, innan ni bestämmer er för vilken kurs ni skall välja:

 

Pernille Stockfleth

”Ind i Fortællingen”

Velkommen til et sprudlende og berigende kursus, hvor du – i trygge rammer – kan finde ind i fortællingen, eller hvis du er garvet fortæller, kan finde ny inspiration.

Vi skal igennem et utal af varierede øvelser, vi skal have tid til refleksion, vi skal le en masse, og vi skal alle blive fortrolige med at skabe egne historier, og få mod på- eller arbejde videre med- at fortælle for andre, og gøre det så tilhørerne ser billeder for sig.

Du kommer både til at arbejde med mange forskellige selvskabte historier, og du får god tid til at fordybe dig i én historie. Hvis der er stemning for det på holdet, kaster vi os osse ud i enkle improvisationsøvelser. Jeg lægger vægt på tryghed og frihed i undervisningen, og det er vigtigt for mig at alle føler sig godt tilpas på holdet J.

Pernille er en meget erfaren fortæller der har været professionel fortæller i mere end 12 år, og som derfor har fortalt for titusindvis af børn og voksne, blandt andet: på Besttellers, på Teateret ved Sorte Hest, Lystløgner i Huset KBH, og ved Fortællerangreb på skoler. Hun er, gennem årene, igen og igen blevet inviteret til at fortælle på en lang række fortællefestivaller i hele landet: Words, en international fortællefestival i Helsingør, på Nr. Vosborg, på Fanø, Spoken Words i Odense, på Lejre Fortælle festival. Hun turnerer land og rige rundt med 2 refusionsgodkendte fortælleforestillinger: ” Ellen – Velkommen til Helvede”, og ”Bjørnekongen”. Hun har stor erfaring med undervisning i historiefortælling, hun har undervist børn og voksne, unge og gamle i en lang årrække. Pernille er medlem af: Besttellers , Fortællerbæsterne,  og medstifter af foreningen ’1-2-3 Historier Nu!’ som hun driver sammen med Mariane Josefsen. Hun driver sit eget fortællefirma: Levende Fortællinger.

 


Ingvild Handagard

”Rösten – stemmen – som åpner fortellingen”

I den här kursen i stemmebruk og framføring bruker vi Stemmen – rösten – som er en døråpner til fortellingens indre. Stemmebruk er muskelbevegelse. Stemmebruk er kontakten mellom kropp og språk. Stemmebruk gir følelser som preger historien du vil fortelle. Din stemme er unik, akkurat slik et fingeravtrykk er. På kurset vil vi arbeide med dine stemmeutfordringer og dine styrker for å få fram dybden i historiene du vil fortelle. 

Ingvild er stemmepedagog, forteller, forfatter – med bred erfaring som leder av stemmekurs. Hjemmeside www.tales.no

 


Maria Arnadottir

Master class ”Berättelsen bakom orden” FULLBOKAD

Vi kommer att arbeta med närvaro och koncentration. Vad betyder det att vara närvarande i den historia man berättar? Vad är det för speciell koncentration som krävs, och hur uppnår vi den? Hur förmedlar vi vår berättelse på ett enkelt och rakt sätt, utan onödiga åthävor? Hur berättar vi utan att ta på oss ”rollen” av berättare? Hur skalar vi bort onödiga uttryck som står i vägen för själva berättelsen? Vi jobbar med undertexten – inte bara orden, inte bara kroppen, utan även tankarna och de inre bilderna. Eftersom denna kurs är upplagd som en ”Master class”, så kommer vi att jobba ytterst koncentrerat med var och en av deltagarna och de andra kursdeltagarna lär sig då genom att titta och genom att delta i samtal om arbetet. De gemensamma övningar vi gör blir övningar där deltagarna får jobba med att hitta lyhördhet och närvaro i nuet, samt träna sin förmåga till lyssnande.

Maria är skådespelare och regissör.

Hon är född och uppvuxen på Island, men har bott hela sitt vuxna liv i Sverige och är utbildad vid Teaterhögskolan i Malmö. Hon har varit anställd på bl. a. Malmö Stadsteater, Nya Skånska Teatern, Örebro Länsteater, Moomsteatern och Västanå teater. Hon har arbetat internationellt som skådespelare och regissör, bl. a. i Finland, Island, Danmark och Polen, och hon har arbetat som lärare, både för teaterelever och musikalelever. Hon turnerar just nu med sina egna berättarteaterföreställningar runtom i Sverige, med avstickare till Finland och Danmark. Hon håller även kurser i berättande, både för professionella och för nybörjare. Maria har undervisat och hållit kurser i Sverige, Danmark och Norge.

 


Sara Arámbula

”In i historiefabriken” FULLBOKAD

Tänk dig tomtefabriken på julafton, fast med berättelser! Vi ska måla schackbräden med rutig färg och få flygplan att flyga in i munnar. När du kommer ut på andra sidan kursen är målet att du ska ha med dig en säck med nya egna berättelser och frö till andra, som du kan dela med dig av till världen.

Den här kursen är inriktad på att hjälpa dig skapa nya egna berättelser till din repertoar. Vi kommer främst att jobba med skrönor och livshistorier, eftersom vi hämtar inspirationen och materialet hos oss själva. Förmodligen blir det huvudsakligen historier för vuxna, men även berättelser för barn kan råka poppa fram.

Vi kommer sikta på att hålla ett högt tempo, växla mellan olika övningar och situationer, för att ge historieknölarna maximal stimulans. Och vi kommer att ha roligt! Genom åren har jag märkt hur stor nytta och glädje man kan ha av att arbeta med berättelseutveckling i grupp. Att vara flera som skapar nya historier parallellt ger en styrka, en mångfald av impulser, en möjlighet till sparring och idéutbyte som är verkligt stimulerande. Den här kursen väljer du om du vill ägna veckan åt att skapa en mängd nya berättelser i en varm och nyfiken miljö, där vi arbetar med att hjälpa och inspirera varandra enskilt, fast i grupp.
Sara är muntlig berättare med bas i Skåne. Hon tycker mycket om den moderna skrönan, men har berättat inom många genrer.
Sara gör de flesta av sina berättelser själv. Sedan 2006 lever hon på sitt berättande. Undervisning i muntligt berättande ger Sara för allt från enskilda till större grupper. För företag, privatpersoner, föreningar, folkhögskolor, politiker, berättare, skolklasser och lärare av alla de slag. Sedan flera år är Sara ordförande i Berättarakademin (BRAK), en sammanslutning av berättare på båda sidor Öresundsbron, vars syfte är att utforska och förnya det moderna muntliga berättandet.