På redaktionen föds idéerna

I klassens egen webbtidning, Fontin-Posten, publiceras artiklar och radioinslag under terminens gång.
Det är intensivt.
Och ger en föraning om hur det kan vara – på riktigt.
Journalistik är lagarbete

Att jobba som journalist kan vara utlämnande och ensamt. Fråga vilken frilansare som helst. Timmar blir dagar och ibland veckor när ett spännande reportage ska tas fram. Datorn och kaffekoppen blir dina närmaste arbetskamrater.

Men journalistik är många gånger också ett lagarbete. Ett teamwork.

Det är ingen slump att journalister organiserar sitt arbete på en redaktion, oavsett om det handlar om webb, papperstidning, radio eller tv. Det är på redaktionen som de djärva och goda idéerna kan vässas och utvecklas. Det är i redaktionens samtalsklimat som kvaliteten kan höjas och det är här arbetsfördelningen blir möjlig.

 

Någon gör research. Någon skriver, fotar.
Någon läser manus, korrigerar, någon lägger ut nyheter på webben och ytterligare någon bestämmer vad som ska prioriteras före allt annat.

På Nordiska får du testa på både soloarbetet och det redaktionella arbetet. En del av det material som du jobbar fram i skolan, antingen det sker individuellt eller tillsammans med klasskamraterna, publicerar vi i klassens webbtidning, Fontin-Posten.

Webbtidningen blir därmed inte bara ett publiceringsverktyg utan också ett arkiv över allt du presterar – en karta med arbetsprover som du kan visa upp för framtida arbetsgivare.

  Chatta med Lasse - varje tisdag 10-12:30

              Jocke jobbar järnet