"Våga dig ut i verkligheten"

På Nordiska vill vi slå vakt om den grävande journalistiken.

Därför skapar vi tid till fördjupning.

Metoderna är många för den som vill gå till botten med problem och missförhållanden.

En av våra tidigare elever, Tobias Andersson Åkerblom, berättar här vad han tycker att en grävande

reporter behöver tänka på.

Tobias Andersson Åkerblom läste journalistik 2009/2010. Sedan han slutade på skolan har han hunnit med en hel del.

Han har jobbat som frilansjournalist och fotograf i Kina (2010-2011), varit reporter på Metro och Göteborgs-Posten (2012-2013), utrikesreporter på SVT Nyheter (2015) och researcher på SVT-programmet Opinion live (2016-17).

Utöver detta har han även producerat dokumentärfilmen Bulkland och frilansat för TT, Sveriges Radio, Nyhetsbyrån Siren, diverse tidskrifter och som tolk (kinesiska-svenska).

I samband med Grävseminariet i Uppsala 7-8 april 2017 tilldelades han en guldspade, första pris, för arbetet med boken "Modeslavar - den globala jakten på billigare kläder" (Leopard förlag), en granskning han gjort tillsammans med journalisten Moa Kärnstrand.

Hur jobbade ni med boken?

– Den viktigaste delen av vårt arbete har varit på fältet. Där har vi intervjuat arbetare, wallraffat oss in i fabriker och med egna ögon sett miljöförstöring och farliga arbetsförhållanden.

– Men vi har också gjort en omfattande skrivbordsresearch och på så sätt kunnat dokumentera handel mellan fabriker som vi granskat och svenska företag, komplicerade skatteplaneringsupplägg och lagbrott som finns beskrivna i kinesiska domstolshandlingar.

Vad händer nu, hur vill du fortsätta jobba som journalist?

– Jag kommer att fortsätta granska den globaliserade ekonomin, företags ansvar och Kinas växande inflytande i världen. Gärna i bok - och dokumentärform.

 

http://nordiska.fhsk.se/media/wp-content/uploads/sites/4/2017/04/nytobias-1000x1250.jpg

Foto: Erik Abel

Fyra tips till dig som vill gräva

De flesta journalistiska undersökningar brukar resultera i en eller flera tidningsartiklar, men vissa ämnen är så stora
att det krävs en hel bok för att reda ut saker och ting.
Men oavsett hur stort grävet blir – vad behöver man tänka på som reporter?
Tobias Andersson Åkerblom har vunnit sina egna erfarenheter. Här är fyra av dem.
Var noggrann

1. Var noggrann med att belägga varje sakuppgift med en eller flera trovärdiga källor. Dokumentera alla belägg systematiskt, gärna i Excel, så att du vet var uppgifterna kommer ifrån. Då kan du gå tillbaka till din research när ny information tillkommer och lägga ett pussel.

2. Tänk igenom om det som du påstår verkligen bevisas av dina källor och akta dig för påståenden och beskrivningar som är färgade av ditt eget tyckande. De minskar trovärdigheten för hela grävet.

3. Våga ge dig ut i verkligheten, många missförhållanden går inte att belägga från skrivbordet. Ofta krävs information från flera sorters källor. Om du gräver utomlands, ta hjälp av lokala journalister, fixare och organisationer. De kan ha bra idéer om var du ska leta och hur kan hålla dig inom ramen för vad som är säkert.

4. Ta reda på vem som egentligen har ansvaret – vad har de tidigare påstått och hur skiljer det sig från verkligheten? Det kan du använda när du konfronterar ditt granskningsobjekt.

Julija - en nytänkande grävare

http://nordiska.fhsk.se/media/wp-content/uploads/sites/4/2017/04/julija-1281x1712.jpg

.

.

Julija Sidner, som läste på Nordiska 2013/2014, nominerades tillsammans med journalisten Josephine Freje med flera till en guldspade på Grävseminariet i Uppsala 7-8 april 2017. De tävlade i klassen Nytänkare och kom alltså ända till final där ett annat gräv, Panamadokumenten, till sist tog förstaplatsen.

Julija Sidner var tillsammans med flera andra journalister på Expressen nominerad för artikelserien "Utanförskapet - inifrån", en kartläggning av de växande klyftorna i dagens Sverige.

2015 gick det dock hela vägen för Julija Sidner. Då vann hon en guldspade i kategorin Tidskrift, även den gången tillsammans med Josephine Freje. De belönades för sin artikelserie "Psykbryt" som granskade bristerna i svensk psykiatri.