Vi vill att du berättar för världen

Hos oss kan du läsa en termin. Eller två.

Du kan nöja dig med introduktionskursen på hösten

eller så kan du gå vidare och läsa fördjupningskursen på våren.

Valet är enkelt. Valet är ditt.

Storytelling in sound and images

Nordiska Filmskolan

Välkommen till ett år i filmens värld

Sista ansökningsdatum: 20190515

Det är dags för dina frågor

Är du upprörd över hur världen ser ut? Är du nyfiken på vad människor tänker, tycker och gör? Då är du inte ensam. Tycker du om att reda ut saker du inte förstår, gillar du att avslöja sånt som är fel, falskt och dumt? Då är du inte heller ensam. Kom till oss. På Nordiska är vi likadana som du.

Ofejkat sant

Som journalist behöver du kunna en hel del. Du ska våga räcka upp handen och höja rösten. Du ska begripa hur man avslöjar lögner, fejk och propaganda, hur man tar reda på saker som är svåra att ta reda på. Envishet är en av dygderna här.

Du ska vara allmänbildad.

Du ska kunna intervjua ett barn men också en medietränad makthavare. Du ska ha lust att förklara svåra saker, våga ifrågasätta och kritisera missförhållanden i samhället. Du ska kunna skriva enkelt och kortfattat, ibland utförligt och någon gång vackert.

Helt klart: som journalist behöver du kunna mycket. Men inte bara det. Du ska tycka om människor också, möta dem, lyssna till vad de har att berätta. Ja, journalistik är något annat än att blogga om sig själv.

De etablerade medierna har utmanats de senaste 10-15 åren. Det ser både mörkt och ljust ut. Journalister jobbar förvisso i en krisbransch, mediebranschen, men också i ett yrke, journalistiken, som behövs mer än någonsin. Så ser det ut över hela världen.

I detta läge vill vi på Nordiska stärka en journalistik som värnar om demokratins kärnvärden. Yttrandefrihet. Jämlikhet. Solidaritet. Om människors rätt att få svar. Det arbetet pågår idag – och måste föras imorgon.

När du väl kommer hit ger vi dig en grund att stå på. Våra kurser är en start på vad som kan bli ditt framtida yrke. Vi diskuterar varför journalistik behövs, vi tar itu med etiska dilemman och följer den aktuella nyhetsutvecklingen. Du studerar i en miljö tillsammans med klasskamrater som precis som du är intresserade av samhällsfrågor.

Här får du chansen att forska, gräva, rota i sånt som du undrar över. Hur ställer man bra frågor? Vi testar oss fram, lär av andra journalister, övar i skolan och ute i verkligheten.

Du får skriva långt. Skriva kort. Skriva snabbt. Göra tidning. Göra radio.

När du är klar med första kursen vet du en sak: om du är nöjd med du lärt dig eller om du vill läsa mer journalistik.

Och så är det: om journalistik ska bli ditt kommande yrke är det mod, nyfikenhet, övning och åter övning som krävs.

Först som sist handlar studierna om ditt engagemang.

Det handlar om vad du vill, vad du drömmer om och vill kämpa för.

Journalistik handlar om att kunna och veta. Men journalistik handlar också om att vilja.

Om du har den viljan kan bara du svara på.

Varför inte ge den en chans?

VÅGAR DU BERÄTTA sanningen?

Ja.

Nu undrar du kanske någonting. Fråga!

Skriv din email här.