Journalistiskt hantverk

Testa verktygen som en reporter behöver.

Bortom de fejkade nyheterna

Du har tröttnat på fejkade nyheter och ytlig rapportering. Du vill bidra med kvalitet i det offentliga rummet och är intresserad av att berätta andra människors historier för världen. Dessutom gillar du att skriva och att ställa en massa frågor om allt mellan himmel och jord.

Vad är en bra intervju?

Under vår introduktionskurs i journalistik börjar du resan till vad som kan bli ditt framtida yrke – och ditt nya sätt att se på världen. Här får du skriva mycket, alltifrån korta notiser till längre artiklar. Varje dag får du friheten att ställa frågor, undra, vara nyfiken.

I huvudet på en reporter

Vi följer världshändelserna, lokalt och internationellt. Vi läser klassiska reportage och analyserar det som sänds på TV, radio och på webben. Vi vill lära dig att tänka kritiskt. Din intervjuteknik vässas under en höst.

I skolans nya radiostudio lär du dig att klippa och redigera ljudmaterial, du får testa rollen som reporter, tekniker och programledare. Du får göra en egen podd.

Vi tränar på att göra journalistik i dialog med läsarna och lyssnarna. Vi twittrar, liverapporterar, samtalar och intervjuar inför publik.

Vi åker på studiebesök, knyter kontakter med yrkesverksamma journalister och deltar i debatter. Du får vid sidan om lärare och gästföreläsare en privat mentor, en journalist som stöttar och hjälper dig under terminens gång.

Praktik ingår

I undervisningen tar vi upp etiska dilemman som journalister kan möta. Vad betyder det att berätta sanningen? Är sanningen alltid viktigast att berätta? Vems sanning?

Under hösten går du inte sysslolös. Du jobbar i högt tempo och i lägre tempo. Ensam, i mindre grupper, i helklass. Tillsammans gör vi tidningar, på pappret eller på webben. Nyheter och reportage publicerar vi i klassens webbtidning, Fontin-Posten.

Mitt i allt detta får du också göra en kortare praktik på en redaktion nånstans.

Det nordiska inslaget

Vi reser och tar upp aktuella journalistiska frågor i Norden. Du ingår också i skolans nordiska miljö och tar del av de kulturinslag och gemensamma aktiviteter som förekommer på skolan.

Efter en termins studier har du fått ett smakprov på hur det är att tänka och jobba som journalist. Och nu är du också redo – för att läsa fortsättningskursen Journalistiskt reportage. Introduktionskursen i journalistik går också att kombinera med någon av våra andra två terminskurser som går på våren, Dokumentärfoto och Kortfilm.

Vad vill du lära dig? Berätta!

Skriv din email här.

 

Sugen på mer?

Kurser i media

Nordiska Filmskolans

Fortsättningskurs

Andra termin i filmproduktion.

Sista ansökningsdatum: 01 Dec 2018

Nordiska Filmskolans

Grundkurs

Första termin i filmproduktion.

Sista ansökningsdatum: 15 Maj 2019

Journalistiskt reportage

Här utvecklar du din kompetens i ett grävprojekt, på en praktikplats eller under en reportageresa…

Sista ansökningsdatum: 01 Dec 2018