Journalistiskt reportage

Här utvecklar du din kompetens i ett grävprojekt, på en praktikplats eller under en reportageresa.

Tid för de längre berättelserna

På fortsättningskursen jobbar vi framför allt med reportage för radio, webb eller tidning. Du utrustas med nyttiga tips och verktyg för att skriva längre berättelser och arbeta som undersökande journalist. Researcharbete är eftertraktat i många yrken.

Reportage och research

Under fortsättningskursen tränar du på att berätta i reportageform och att göra en självständig research. Längre och djupare är nyckelorden under vårkursen.

Eget projekt

Första delen av kursen innehåller moment som reportagets dramaturgi, intervjuteknik, faktakontroll och frilanskunskap. Förutom undervisning och praktiska övningar bjuder klassen in intressanta gäster, deltar i offentliga debatter och gör studiebesök på redaktioner.

En bit in på terminen börjar du planera för ditt huvudarbete. Tillsammans med dina lärare gör du upp en projektplan som sträcker sig över en längre period.

Projektet kan vara att du gör en kortare praktik på en redaktion, att du kastar dig ut på en reportageresa, gärna tillsammans med en kamrat i klassen, eller att du sätter igång med ett tålmodigt och spännande arbete i grävande journalistik.

När det individuella projektet är klart i maj återsamlas vi och jobbar på nytt tillsammans i klassen under terminens sista veckor. Då händer det också en massa roligt på skolan som inte bör missas.

 

Efter avslutad kurs är du förhoppningsvis sugen på att söka jobb som journalist, få dina artiklar och inslag publicerade, eller på att läsa mer journalistik på högskola och universitet.

När du läst två terminer journalistik hos oss har du ökat dina chanser att jobba inom media, speciellt om du har en annan utbildning på ditt cv. Eller så kan du studera ännu mer journalistik på universitet och högskola.

Det nordiska inslaget

Vi reser och tar upp aktuella journalistiska frågor i Norden. Du ingår också i skolans nordiska miljö och tar del av de kulturinslag och gemensamma aktiviteter som förekommer på skolan.

Kursen är öppen att söka för dem som läst introduktionskursen Journalistiskt hantverk, men den är öppen även för sökande utifrån. Om du söker kursen utifrån vill vi att du har läst journalistik på en annan skola eller rentav jobbat lite grann som journalist. Journalistiskt reportage är också tillgänglig för elever som läst någon av våra två andra kreativa terminskurser på hösten, Text & Bild och Dokfilm.

Vilken typ av journalist är du? Skriv och berätta!

.

Skriv din email här.

 

Sugen på mer?

Kurser i media

Nordiska Filmskolans

Fortsättningskurs

Andra termin i filmproduktion.

Sista ansökningsdatum: 01 Dec 2018

Nordiska Filmskolans

Grundkurs

Första termin i filmproduktion.

Sista ansökningsdatum: 15 Maj 2019

Journalistiskt hantverk

Testa verktygen som en reporter behöver.

Sista ansökningsdatum: 17 Jun 2018