Radion får liv med Elisabeth

Säg radio och Nordiska - och eleverna svarar: Elisabeth Renström.

Med skärpa, humor och handfasta råd lyckas hon göra journalistik

som väcker bilder inuti lyssnarens huvud.

Under båda våra terminskurser har radion en framträdande plats. Och under båda kurserna spelar vår radiolärare, Elisabeth Renström, en framträdande roll. Många av våra elever under årens lopp har inte haft en aning om hur kul det är med radio – innan de träffat Elisabeth.

Under Elisabeth Renströms ledning får eleverna i en trygg miljö bekanta sig med radiojournalistikens ABC. Hon visar hur man hanterar en mikrofon och en bandspelare, hur man spelar in ljud i tysta rum och vid bullriga motorvägar, hur man klipper och redigerar ljudfiler, hur bra frågor kan ställas, hur man skapar dramatik i ett reportage och vad tystnad och musik betyder för den som vill jobba som radioreporter.

 

Radiokurserna är anpassade efter elevens förutsättningar och förkunskaper och för många elever är det en riktig aha-upplevelse att jobba med radioreporterns alla verktyg. Alla journalister blir bättre journalister genom att jobba med radio - det är vår utgångspunkt och fasta övertygelse här på Nordiska.

Elisabeth Renström har arbetat över 35 år som journalist, huvudsakligen med radio. Hon producerar sedan 2004 radioprogrammet Släktband som sänds säsongsvis i Sveriges Radio P1 som belönades med Stora Radiopriset 2008. Har parallellt med radioarbetet under många år undervisat i radiojournalistik. Foto: Samuel Farebo

Text, ljud och foto