Radio - mer än bara ljud

Bra radio är inte bara ljud som strömmar ur en apparat.

Bra radio griper tag i lyssnaren, skapar bilder av verkligheten och placerar oss i händelsernas centrum.

Dessutom är det kul att göra radio. Fråga Joakim Nilsson.

Hej!

 

Jag heter Joakim Nilsson och var elev på Nordiska 2014/2015. Jag kom till Nordiska för att jag hade en podcast, Comixpodden, och ville utveckla mitt journalistiska jag.

Klippning av radio hade jag redan med mig när jag kom hit och jag sa ofta:

"Jag har en sorts hatkärlek till att klippa, det är skitjobbigt att komma igång och sitta och pussla ihop allt. Men så fort man kommer igång och i mitt fall får rutin på det så går det fort. Och den där känslan när en klaff limmar perfekt... ja, då blir man extremt nöjd."

En klaff som limmar. Vad betyder det? Varje yrke har sitt språk och sina termer. Med en klaff som limmar menar jag övergången från pratan, den delen av reportaget då jag som reporter hörs, till den delen då intervjupersonen hörs. Ordet limma används även i musik när två instrument går bra ihop eller när en övergång från refräng till vers sitter perfekt.

 

Joakim Nilsson

//nordiska.fhsk.se/media/wp-content/uploads/sites/4/2017/03/jocke.jpg
1. Fyra tysta sekunder

När intervjupersonen talat färdigt följer fyra sekunder av miljöljud av hur reporter förflyttar sig i terrängen. Fyra sekunder är vad som behövs för att lyssnaren ska få en bild av själva förflyttningen och en lagom paus efter intervjupersonen har talat. Är förflyttningen och miljöljudet längre än fyra sekunder tappar lyssnaren fokus och börjar tänka på annat istället.

2. Att göra en telefonare

Även om det är bäst att träffa intervjupersonen kan en telefonare förstärka bilden av politikern som sitter på sitt kontor. I klippet hör vi också en konflikt,  mannen är inte nöjd, något som kan göra att lyssnaren spetsar öronen lite extra. Reportern presenterar personen. Det funkar men det blir dubbelt så snyggt om han får presentera sig själv med namn och titel. Det kan göras när intervjun är klar. "Kan du vara så snäll och säga ditt namn och titel, tack!"

3. Musik förflyttar lyssnaren

En längre förflyttning görs. Då kan det vara läge med ett musikklipp så lyssnaren får vila mellan punkt A och B. Välj musik med omsorg och se till att den passar in. Här är temat strandskyddet, kanske skulle man tagit Sol, öar, vind och hav med dansbandet Schytts. Men samtidigt kan det bli lite väl tydligt och lite löjligt, så tänk en gång extra på vilken musik som passar och rådfråga om du tycker att du inte har musiköra.

4. Att avsluta reportaget

Här hör vi en konklusion av reportaget och en liten påminnelse om det som hördes i början, om "sura gubbar", samt vad jag lärt mig. Och så återkommer samma musik som tidigare under reportaget.

5. Ladda batterierna först

Glöm inte: extra batteri, kolla så att minneskortet är tomt och redo att användas. Glöm inte av att äta och ta med dig ett anteckningsblock. Även om detta var ett radioreportage så är det alltid bra att ha papper och penna till hands.

6. Ordning på grejerna

Ha ordning på dina filer och dela upp dina klipp så du har bra ordning. Kom även ihåg att spara ofta. För varje nytt projekt ska man göra en ny mapp och ha allt material samlat på en och samma plats.

7. Ta hjälp av dina kamrater

Underskatta aldrig att bolla idéer med kamrater, vi är alla olika och de kanske har ett annat perspektiv än vad du just tänkt på.

8. Hårt jobb

Var ute i god tid till deadline. Att sitta uppe hela natten och klippa gör ingen gott och kan resultera i ett halvdant resultat.

Ibland gör vi poddar i skolans studio

Här kan du lyssna till några av de program som vi gjorde under hösten 2017. Poddkursen leddes av Lovisa Fischerström som själv tidigare varit elev på Nordiska journalistlinjen. Ett tema som vi jobbade med var relationer. Det kunde bli lite av varje - ämnet var stort, visade det sig. Någon poddade om relationen till relationer - ett högst filosofiskt ämne. Ett annat gäng samtalade om udda partners och ytterligare några elever hittade en ingång som handlade om relationen till våra kroppar.

Poddarna spelas in på H1- eller H2-bandare och materialet redigeras i Audacity. Sen sparar vi ner filerna till mp3-filer och därefter läggs de upp på Soundcloud. En del poddar publiceras även i journalistklassens webbtidning, Fontin-Posten.

Lyssna gärna på poddarna här intill!

Ta steget - sök till våra kurser