illustration - bildberättande - bok

Visuellt berättande

– med bilden som språk

Med bilden som språk.

Utveckla, undersök och vässa ditt uttryck.

 

På kursen Visuellt berättande – med bilden som språk utvecklar du ditt personliga, visuella språk genom att teckna, måla, illustrera, bildberätta, se och inspireras.

- Den kreativa processen -

Den kreativa processen står i fokus, från idéskiss till färdigt projekt. Du får möjlighet att utveckla ditt eget bildspråk genom arbete med olika idéer, tekniker och uttrycksformer. Genom skapande, samtal och inspiration från både litteratur, utställningar, gästlärare och varandra undersöker vi bildens möjligheter och dess plats i samhället.

- Skapa -

Under kursen skapar vi hela tiden bilder. Vi arbetar främst fysiskt men provar även digital bildproduktion. Att lära genom att göra är en av grunderna i kursen, genom skapandet väcks frågor och nyfikenhet.

Genom praktisk tillämpning, experimenterande och vägledning kommer vi närma oss olika genrer med bilden i fokus. Bilden är idag ett av våra viktigaste kommunikationsmedel och vi angriper den från alla håll. Hur kan en berättelse se ut som serie, konstverk eller illustration?

- Prova! -

Stor vikt läggs vid eget undersökande arbete där du tillsammans med andra får möjlighet att hitta och utveckla ditt eget bildspråk och uttryck. Det ingår gemensamma besök och workshops på exempelvis boktryckeri och konstinstitutioner, både nära och lite längre bort beroende på vad som sker och är aktuellt för gruppen.

Framförallt är detta en plats för att få prova. Inspireras. Mötas. Att hitta sin väg inom det bildliga uttrycket.

Visuellt berättande är en vårkurs med start i januari som ger en kreativ och utmanande paus eller kanske är ett steg mot vidare utbildning och arbete.

Kursen är för dig som:

vill inspireras

vill berätta med bilden som språk

ser en framtid inom det kreativa/konstnärliga området

är nyfiken på att arbeta i olika tekniker och prova skilda bilduttryck

vill utforska berättandet och ditt eget uttryck tillsammans med lärare och deltagare i en trygg social miljö

vill ha vägledning för att genomföra ett eget bild/bokprojekt

vågar ge tid åt den kreativa processen

BILDER FRÅN KURSEN
http://nordiska.fhsk.se/text-bild-foto/wp-content/uploads/sites/3/2017/02/dsf4517-300x200.jpghttp://nordiska.fhsk.se/text-bild-foto/wp-content/uploads/sites/3/2017/02/dsf4542-300x200.jpg
http://nordiska.fhsk.se/text-bild-foto/wp-content/uploads/sites/3/2017/02/dsc0188-300x200.jpghttp://nordiska.fhsk.se/text-bild-foto/wp-content/uploads/sites/3/2017/02/dsc0733-300x200.jpg
KURSMÅL

· Att få en introduktion till bildlig gestaltning inom olika genrer och stilar
· Att utveckla ett eget bilduttryck
· Att utveckla kunskaper och färdigheter i hur bilder kan användas inom kommunikation och berättande
· Att genom samtal kring texter och bilder nå en förmåga att analysera bilder och öka förståelsen för bilden som språk
· Att träna sig i bildskapandets hantverk
· Att introduceras till traditionella och nya tekniker inom bildskapande
· Att öka förståelsen kring sin egna kreativa process och dess olika steg
· Att utforma och genomföra ett eget projekt inom visuellt berättande
Att utforma och genomföra utställningar av egna verk

Kurens upplägg

Under veckan avlöser lektioner och egen arbetstid varandra mellan 09.10-16.00. Ibland ligger vernissage, föreställningar och utställningar på kvällstid. I kursen varvas olika studieformer så som workshops, föreläsningar, seminarier, grupparbeten, läsecirklar och studiebesök.  Du har stora möjligheter att själv påverka och utforma dina studier.

Under kursen kommer du introduceras till olika material och tekniker som Kol, tusch, akvarell, akryl, kollage och även digitala bildbehandlingsprogram (ex. Photoshop och InDesign).

Vi kommer arbeta med olika teman och bildinriktningar genom föreläsningar, workshops och eget arbete undersöks bildens möjligheter som illustration, information, serieberättande, bildberättande, konst. Där det ges tid att närma sig och undersöka alla uttryck för att sedan få möjlighet att fördjupa sig i ett eget valfritt projekt i slutet av terminen.

Under terminen tar du del av hela Nordiska folkhögskolans samlade kulturutbud. Vissa eftermiddagar och kvällar under läsåret arrangeras aktiviteter som är öppna för alla skolans elever, såsom föreläsningar, konserter, Öppen scen, filmkvällar, läsecirklar, samtalsgrupper, caféer, yoga, gympa, sy-junta, o.s.v.

Kursen passar mycket bra att kombinera med höstkursen Text & Bild för en ettårig folkhögskoleupplevelse.

ANSÖKAN

Med ansökan skickar du ett personligt brev där du motiverar ditt kursval, brevet ska också innehålla några rader om din tankar kring att skapa ett bild/bokprojekt och möjliga idéer. Det går också bra att bifoga exempel på bilder du arbetat med tidigare.