Att bo på folkhögskola
En av våra stora kvaliteter är att du kan bo hos oss. Att bo en tid på folkhögskola är en helt unik möjlighet och en viktig del av folkhögskolans idé. Här träffar du nya människor du annars aldrig skulle ha mött.
Nära till mycket
Skolan ligger i ett vackert naturområde med fantastiska möjligheter att vara ute. Samtidigt är du bara 10 minuter från Kungälvs centrum eller 20 minuters bussfärd från Göteborg. Du disponerar ditt rum under hela kursperioden. Går du en helårskurs disponerar du också ditt rum under jullovet, kostnadsfritt.
Så här bor du hos oss:
- Vi har cirka 70 platser i enkelrum. I småhus med sju rum i varje hus.
- Möjlighet finns att till reducerat pris dela ett dubbelrum.
- På rummet finns det handfat och i korridoren toaletter och duschar.
- I varje rum finns en säng, madrass samt ett skrivbord, bokhylla, garderob, stolar och lampor. Täcke och kudde får du själv ta med eller hyra av skolan (200 SEK).
- Rummet är ca 10 kvm stort.
- I varje elevhus finns ett gemensamt rum med pentry, det finns matlagningsredskap men du måste själv ta med dig porslin och bestick.
- Internateleverna har också tillgång till ett gemensamt hus där det finns samlingsrum, ett större kök och tvättstuga.
- Alla elever har även tillgång till bibliotek, gymnastiksal, bastu och datasal.
- Wi-fi på hela skolans område.
Riktlinjer för internat
Att bo på folkhögskola är mer än ett boende, det är annorlunda livsform för en period. Båda rolig och utvecklande. Det är viktigt att samtliga som bor här visar engagemang och tänker på att olika människor har olika behov. Internatet består av småhus med 7-8 boende i varje hus, varje hus har en husvärd knytet till sig. I tillägg finns en internatföreståndare som tar sig av praktiska frågor.
- När du flyttar in på internatet måste du skriva på ett hyresavtal med specificerade villkor.
- Varje hus utvecklar sina egna riktlinjer i samråd med sina husvärdar.
- Aktuella frågor och problem kan tas upp på våra regelbundna husmöten med husvärdar och internatmöten. Det är viktigt att även Du medverkar vid dessa möten.
- Kollektiva överenskommelser antagna på husmöten eller internatmöte ska respekteras.
- Här kan du informera dig om skolans drog-, alkoholpolicy och övriga policys.
- Du kan välja att bo i et alkoholfritt hus.
- Du som bor på internatet städar själv ditt rum och delar ansvaret för städningen av gemensamma utrymmen med de andra som bor i samma hus.
- Om Du får besök kan din gäst kan övernatta enstaka natt eller helg på ditt rum. Du kan också boka ett rum till dina gäster i skolans reception eller här
Vad kostar det och vad ingår?
Du betalar i genomsnitt cirka 1 450 SEK per vecka för mat och boende i samtliga veckor, som ingår i studieperioden. I priset ingår:
- frukost/morgenmad, varm lunch och kvällsmat (mån-tor)
- frukost och lunch (fre)
- frukost (lör)
- frukost (sön)
På röda dagar och lov serveras ingen mat. Du som bor på skolan betalar inte för maten under dessa perioder. Kostnad för kost och logi betalas månadsvis.
Samlat pris:
Höstterminen 2024
19 augusti- 16 december (18 veckor) 25 840 SEK
Vårterminen 2025
7 januari – 30 maj (21 veckor) 28 880 SEK
Se betalningsplan för 2024-2025
Se betalningsplan för 2025-2026
Köket & maten
Om du är nyfiken på att ta reda på mer om maten som serveras och vår fantastiska kökspersonal så kan du läsa en hälsning från köket här!
Om man på grund av sjukdom eller annan tillfällig frånvaro inte har möjlighet att äta i matsalen den tid då maten serveras kan man beställa en matlåda från köket, som man själv eller en huskompis kan gå till köket och hämta.
Beställning av matlåda gör du här.
Om du vill beställa bakingredienser till onsdagscefét kan du göra det här.
Inflyttning
Du som ska bo på skolans internat läsåret 2024/2025 kan inkvartera dig söndag 18 augusti mellan klockan 15.00 och 17.00. Reser du långt och kommer vid annan tidpunkt under helgen är du välkommen att ta kontakt med skolan för att ordna med ett alternativ för dig.
Hyreskontrakt
I samband med inflyttning kommer du få en länk till skolans hyreskontrakt. Detta ska läsas igenom och lämnas in under första skolveckan.
Nyckeldeposition
På första fakturan du får från skolan kommer en deposition på 600 kr tas ut. Det är en säkerhet om du förlorar din nyckel, inte städar efter dig i samband med utflyttning, eller förstört något som måste ersättas. För att på ett smidigt sätt kunna betala tillbaka denna deposition i samband med utflyttning kommer du bli ombedd uppge bankuppgifter i hyresavtalet.
Garanterad plats på internatet
Om skolan får fler sökande till internatet än vad det finns tillgängliga rum kommer skolan välja att prioritera de som har störst behov av att bo på skolan. I första hand kommer rummen prioriteras de som inte har pendlingsavstånd mellan skolan och hemadress. Du som har nära till skolan, boende i Kungälv och ev. gränskommun, kan därför i samband med informationsutskick i juli placeras på väntelista till internatet. I de flesta fall har de som finns på reservlistan möjlighet att flytta in på internatet redan inom den första månaden. Om du bor nära skolan, ändå har ett behov av boende på internat i samband med kursstart. Ta kontakt med skolan så kommer vi ta dina skäl till boende med i prioriteringen.
Har du sökt och blivit antagen till en kurs på skolan och inte har pendlingsavstånd till din hemadress kan du räkna med en plats på skolans internat.
Flytta ut från internatet
Om du under pågående läsår väljer att flytta ut från internatet har du fyra veckors uppsägningstid på rummet, räknat på hela veckor. Du betalar för kosten fram tills att nyckeln är inlämnad. Om nyckel inte lämnas in vid uppsägningstidens slut debiteras den boende logi tills nyckel återlämnas.
Du säger upp ditt rum här
När skoladministratören mottagit din uppsägning kommer denne göra en slutavräkning över hur mycket du ska betala till skolan och ställa det mot hur mycket du redan betalat till skolan på tidigare fakturor och meddela dig vad du har kvar att betala till skolan eller om det är fråga om att skolan betalar tillbaka en del av redan betalat belopp.
Avbryter studier
Om du avbryter dina studier har du inte längre rätt att bo kvar på rummet. I samband med studieavbrott har du ingen uppsägningstid på rummet. På samma sätt som vid uppsägning kommer skoladministratör i samband med avbrott göra en slutavräkning på dina kostnader och betalningar till skolan.
Hyresvillkor
Här kan du läsa skolans fullständiga hyresvillkor.