Bildskolan är en relativt ny kurs på Nordiska folkhögskolan som är i ständig förändring. Vilka som går kursen och vad som händer i samhället utanför påverkar kursens innehåll. I centrum står den kreativa processen, att arbeta från idé till färdigt projekt. Vi arbetar med flera olika teman och uttryck under året som sträcker sig över kortare och längre perioder. Vi gör flera utställningar i olika form, på skolan och utanför. Vi ser, inspireras och pratar konst.
Här hittar du ansökan till Bildskolan.
Vill du följa vårt dagliga arbete är du välkommen att följa oss på Instagram @bildskolannordiska
Bildskolan arbetar ofta med tematik och inspiration utifrån händelser i omvärlden, olika konstnärskap, historia och natur. Bildspelet är från ett två-veckors temaarbete nu i mars. Efter en visning och introduktion av pedagoger på Röda stens konsthall har Bildskolans deltagare arbetat med tematiken i utställningen ”The more tongues you silence, the more they talk” med Lala Raścic och musik av Göteborg Baroque. Efter en genomgång tillsammans med Röda sten kommer Gbg Baroque göra musik utifrån ett av verken. Bildspelet går under en period att se i skolans matsal.
Deltagarfilmer från höstens animationsworkshop med gästlärare Kim Johansson.
Jag gick Text och Bild hösten 2018 (med Sanna som bildlärare), Visuellt Berättande våren 2019 och Bildskolan läsåret 2019-2020.
Jag bär med mig så otroligt mycket från den tiden, men något som jag verkligen uppskattade var det att få plats, utrymme och möjlighet att hitta mitt kreativa själv och utveckla min konst och mitt berättande på ett sätt som kändes naturligt för mig. Och framför allt att det fanns stöd om man behövde det. Jag har också fått fantastiska vänner, vänner som är intresserade av mitt konstnärliga arbete och hur jag tänker och mår, vänner som man har spenderat dagar och veckor tillsammans med i konstsalen och som plötsligt råkade bli ens bästa kompisar i livet. Jag vill definitivt säga att jag har haft några av mina livs bästa stunder i bildsalen på Nordiska!
Jag kommer ursprungligen från Norge men blev kär i Sveriges västkust under tiden på skolan. Jag valde därför att stanna och numera bor jag i Hisings Backa och pluggar grafisk design på distans. På fritiden brukar jag läsa böcker, måla, springa runt utomhus och fundera över olika berättelser som jag vill göra.
Jag gick Bildskolan en termin, HT19.
Främst lärde jag mig väldigt mycket av att vara på plats varje dag och skapa. Det är sällan man får göra det så intensivt. Man kände direkt att man utvecklades i målandet och det var kul att testa på olika tekniker så som tusch och screentryck! Jag kände hela tiden en skaparglädje med mycket inspiration runtomkring mig och en väldigt motiverande lärare som pushade oss.
Jag kände även att jag hittade mig själv i konsten på ett annat sätt än jag gjort tidigare. Det är väl en ständigt pågående process som man alltid utvecklas inom men tiden på bildskolan gav mig en bra startpunkt att utgå ifrån.
Just nu går jag programmet Visuell Kommunikation på Malmö universitet. Jag kände att jag ville fortsätta mitt skapande efter bildskolan och valde därför den inriktingen.
Här är en bild på mig från häromdagen när vi fotograferade i skolan. Just nu går vi en kurs i foto så denna bilden är en del av ett pågående projekt! Jag sitter och ritar på iPad i biblioteket, härligt va!
Amanda Lindh
Jag gick på Bildskolan/Visuellt Berättande 2018. Jag tar med mig de fina människor jag fick dela tiden med och ordet ”prova”, att våga testa och experimentera. Göra om. Prova igen. Och igen.
När vi hade gästlärare i tusch hände något fint för mig. Jag tror det var lite kärlek-vid-första-ögonkastet. Tuschen är idag en del av min verksamhet som entreprenör och egenföretagare.
Just nu håller jag utställning och tar också fram nya Litografier. Dessutom undervisar jag yoga och skapande i kurser, klasser och workshops. Jag älskar att vara kreativ och se andra vara det också. Är så tacksam för tiden på Nordiska, den hjälpte mig hitta in till mer av mig själv och det som idag är delar av vad jag betalar hyran med.
Josefin Andersson
Bilder av Boye, ett samarbete med Folkteatern i Göteborg
”Bilder av Boye” var ett samarbete mellan Nordiska folkhögskolans kurser Bildskolan, Visskolan och Text & Bild. I arbetet utgick vi från Karin Boyes liv, konstnärskap och Folkteaterns föreställning ”Nakna som foster och gudar”, utifrån detta skapades texter, musik, animationer och bilder. Den 20 och 21 november visades den gemensamma föreställningen i Folkteaterns foajé.