Text & Bild-elever om kursen

”Nya perspektiv på skrivandet”

Linda E

Jag snubblade in i fotografins magiska värld under gymnasietiden, då gick jag på Mediaprogrammet i Karlstad. Det var egentligen mitt intresse för journalistik som avgjorde mitt val av linje, men under de tre åren växte en stor passion fram mellan mig och fotografi.

Fotografi har sedan dess följt mig i livet, eller, egentligen är det ju jag som har följt fotografins väg. Efter gymnasiet assisterade jag en porträttfotograf vilket verkligen gav mig mersmak. Det resulterade i att jag läste en tvåårig fotografisk utbildning i Stockholm och efter det även flera enskilda kurser inom fotografi, etnologi och konst.

I mitt yrkesliv har jag bl.a. arbetat som butikschef i en fotobutik, som fotoassistent åt andra fotografer, varit anställd fotograf och dessutom arbetat som frilansande fotograf.

Idag är jag även utbildad och verksam yrkeslärare inom fotografi och medieämnen på gymnasiet. Det var genom att driva ett eget fotoprojekt på ett barnhem i Kambodja som jag insåg vikten av att inte enbart fotografera själv, utan också hur värdefullt det är att dela med sig av sin passion – vilket i mitt fall är att fotografera människor och miljöer. Detta ledde mig vidare till läraryrket.

Men en dag kom jag på mig själv med att sakna texten. Eller rättare sagt så längtade jag efter att fylla på med mera kunskap i hur jag kombinerar text och bild. Det var så jag fann Nordiska folkhögskolans distanskurs Text och Bild. För trots att jag själv undervisade i ämnen som kombinerar dessa två så kände jag att en förnyelse av mina kunskaper var på sin plats.

Delar ur kursens innehåll som fångade mitt intresse var bl. a. den egna litterära tidslinjen i början av kursen, där jag fick upp ögonen för vilka böcker som har påverkat mig genom åren. Vi läste och diskuterade Knausgårds bok ”Min kamp” vilket var intressant och gav nya perspektiv på själva skrivandet. Detta ledde till att vi sen själva fick skriva egna självbiografiska texter, något som öppnade upp oanade dörrar, och gav kunskap om olika typer av textgenrer. En favorituppgift var att genom fotografi illustrera valfri dikt av Tomas Tranströmer, samt att göra en samstämd layout mellan de båda elementen. I slutprojektet var vi helt fria att bestämma innehåll och form, så länge det bestod av både text och bild. Detta gav oss möjlighet att använda de kunskaper vi fått med oss under året. Själv tog jag chansen att göra en fotobok där bilderna inkluderade text, en idé jag länge velat prova men inte prioriterat.

Jag skulle rekommendera denna kurs till alla som har intresse av att utforska hur text och bild kan förstärka varandra, och deras budskap. Det är också en kurs som för dig som behöver en liten knuff att äntligen ta tag i det där projekt som du har tänkt på alldeles för länge. Kursens grundliga upplägg gör också att den passar för dem som inte har någon tidigare kunskap. För mig personligen gav den ett sug efter mer och genuin skaparglädje, jag är verkligen nöjd!

 

Linda, Text & Bild distans