distanskurs 10 v

Bildskolan - Portfolio

För dig som ska söka utbildningar inom konst, design, inredning, arkitektur med styrda arbetsprover

Hitta din kreativa röst och samla ditt arbete!

Förstå och öva på att genomföra arbetsprover till konstnärliga utbildningar.

Bildskolan portfolio - distans, är en kurs för dig som funderar på att söka vidare till en konstnärlig utbildning som kräver arbetsprover. Det kan vara inom design, inredning, grafisk form, illustration, mode , arkitektur eller spelgrafik.

På Bildskolan - Portfolio lär du dig hur du ska angripa arbetsprovsuppgifter och få förståelse för vad som förväntas av dig. Vi arbetar metodiskt utifrån designprocessen med research, skiss och genomförande. Arbetet presenteras slutligen i en digital portfolio.

Vanligtvis är det styrda arbetsprover som krävs för att göra en ansökan till en konstnärlig utbildning. Det kan vara en uppgift eller flera uppgifter som du ska lösa, dokumentera och skicka in. Ett personligt brev som ska skrivas. Här går vi igenom hur man gör.

Uppgifter

Under kursen kommer du att genomföra ett antal kreativa uppgifter som  du kan stoppa i din portfolio, oftast krävs också en ”fri” del där du ska visa egna genomförda arbeten. Övningarna behandlar dels olika gestaltningstekniker men handlar också om metod och presentation och slutligen om den faktiska portfolion.

Samtal och diskussion och feedback pågår under hela kursen.

I alla uppgifter övar vi på att presentera vårt arbete och att göra det begripligt.

Individuellt projekt

Vid första online träffen går vi igenom olika utbildningar och du väljer då ut ett gammalt arbetsprov/uppgift som du genomför och redovisar under kursen.  Du får kontinuerlig handledning, tips, trix och metoder så att du ska lyckas så bra som möjligt med uppgiften.  När du sedan ska söka skolor under våren 2023 kommer du ha erfarenhet av att ha genomfört en hel ansökningsprocess och kan lätt ta dig igenom ansökan på egen hand.

Platsförlagda träff

Kursen har en platsförlagda träff . Under träffen finns möjlighet att dokumentra sina arbeten (fotografera och  scanna) och vi gör en fördjupad workshop kring layout och presentation.

KURSMÅL

Efter avslutad kurs har du fått erfarenhet av att genomföra arbetsprover och du har en portfolio. Du kan presentera ditt arbete både visuellt och verbalt.

Kursupplägg

Uppgifter presenteras vid ett tillfälle varje vecka i ett livemöte. Resten av tiden jobbar du självständigt med uppgiften när du har möjlighet, inget behöver alltså genomföras på fastlagda tider, bortsett från träffarna online och helgträffen på skolan.

Vi ses på Nordiska folkhögskolan under en helg och arbetar där tillsammans lördag och söndag, i övrigt är kursen helt på distans.

Du tar del av föreläsningar och övningar genom vår digitala plattform där du också laddar upp och ger och får feedback från kursledaren och dina kurskamrater.

https://nordiska.fhsk.se/ordbild/wp-content/uploads/sites/9/2021/03/ce9a2965-8bfa-434c-978b-4ebd4c562099-300x450.png

Huvudlärare på kursen är Cecilia Pettersson

Cecilia är illustratör och mönsterformgivare verksam i Göteborg. Hennes mönster känntecknas av en stor detaljrikedom och ofta är inspirationen hämtad från naturen. Mönstren berättar gärna en historia och genom krångliga rapporteringar, lek med skalor och kombinationer tar berättelsen nya vändningar. Se mer på hennes instagram.

Cecilia har undervisat på ArtCollege i Göteborg och vid flera tillfällen bjudits in som gästlärare på Bildskolan.

Cecilia har en magister i Design från HDK (Högskolan för Design och Konsthantverk) i Göteborg.

Ansökan

Klicka på länken ”ansök” till vänster på sidan eller skicka ansökan som e-post till linjeledare.

Följ instruktionerna.

Ansökan ska innehålla ett personligt brev där du berättar om varför du söker till kursen. Bifoga 3-6 exempel på arbeten du gjort.

Om du har frågor eller funderingar är du välkommen att kontakta linjeledare Sanna Levelius (sanna.levelius@nordiska.fhsk.se).