Om kursen
Hos oss utrustas du med verktygen för att komma igång med berättandet och du handleds professionellt genom hela skrivprocessen. Du tränar på att utveckla ditt skrivande och att ge och ta emot respons. På kursen möter du människor som precis som du bestämt sig för att sluta drömma och istället börja berätta. Gör din dröm till verklighet, börja berätta hos oss!
Kursstart
Kursen startar i augusti och slutar i början av juni. Under kursens gång får du chansen att starta och utveckla berättelsen om ett spännande liv, ditt eget eller en annan människas. Handledning sker både på distans och i skolan. Stor vikt läggs vid textsamtal i grupp.
Vid fyra tillfällen träffar du lärare och dina kurskamrater. Vi genomför stil- och språkövningar, samtalar kring våra texter och hjälper varandra att göra berättelserna ännu bättre. Gästlärare med adekvat kompetens bjuds in. Mellan träffarna jobbar du med din egen text och med uppgifter som läraren delar ut.
Före kursstart
I din ansökan vill vi att du berättar om dig själv. Vi är även nyfikna på dina drömmar om att skriva en berättelse. Du måste inte ha en klar uppfattning om vad du vill skriva om, men om du har det ser vi gärna att du berättar om dina tankar i ansökan. Eftersom kursen är en projektkurs bör du vara inställd på att jobba med berättelse under en längre period. Skriv också ett kort stycke om om vad du behöver hjälp med under kursen.
Du kan göra mycket redan före kursstart. Insamling är en sak som du kan ägna dig åt. Plocka fram och sortera fotografier och andra dokument som kan bli till glädje och nytta i din berättelse. Gör en tidslinje med viktiga händelser i det liv du vill berätta. Insamling och överblick är ett bra startpaket.
Eftersom en stor del av handledningen sker på distans är det viktigt att du har tillgång till mejl och dator i hemmet. Som kursdeltagare förväntas du bevaka din mejl minst en gång om dagen. Videomöten är vardag på kursen. Är du inte van vid det hjälper vi dig.
Datum för sammankomsterna
26-27 augusti
11-12 november
24-25 februari
11-12 maj
Vi träffas på lördagar och söndagar. Här är tiderna.
Lördag 09:00-16:00
Söndag 09:00-16:00
Om du vill övernatta på skolan beställer du det individuellt via skolans B&B.
Foto: Linnéa Sandberg
Här kan du läsa utdrag ur årets biografier
Sista gången Anna träffar sin mamma sitter hon i en rullstol på hospice och dricker rödvin ur pipmugg. Håret är tovigt, mjukisbyxorna fläckiga."Roligt och roligt, grisar ska inte ha roligt!" säger hon och höjer muggen till en skål.
Anna Israelsson
∗
Jag är femton år och vill inte vara här. Jag är liksom femton år. Jag borde sitta och vänta på mina kompisar med slitet nagellack, löshår och Converse. Kompisar, killar, fester. Där är verkligen inte jag. Istället sitter jag i BUP:s väntrum.
Josefin Johansson
∗
Mamma ville inte ärva något av barndomshemmet. Ändå ägde hon en sextiotredjedel när hon gick bort.
Ing-Marie Johansson
∗
En solig dag i maj månad 1979 blev min första arbetsdag på Härlanda fängelse. Sedan jag stigit in genom den stora tunga dörren och för första gången fått min egen stora nyckelknippa var det dax att försvinna ner i underjorden.
Elisabeth Gränström
På kvällen den 8 januari 2013 stängde jag av tv:n och kände mig nöjd. Jonathan var ute på ännu en fest med sina Chalmerskompisar och jag oroade mig inte. Någon gång måste man sluta ängslas. Det hade stått klart för mig ett tag att jag behövde släppa taget och lita på att han visste vad han gjorde och att han kunde klara sig själv.
Linda Olsson
∗
Anna Magdalena som visste tiden för födelsen vara förhand, kände sig mot aftonen illamående och hade begifvit sig ned till Elfven.
Barbro Olovsson
∗
Konstig hosta som inte vill ge med sig. Kan det vara kol som börjar så här? Nej, det kan det inte vara, det FÅR det inte vara. Men hostan som kommit och gått mest hela året, kanske längre, och orken som bara blir sämre?
Gunvor Thorsson
∗
Foto: Truls Svenningsson
Hallå där, Anna Israelsson...
... berätta lite om dig, vem är du?
– Jag är 39 år och bor utanför Kungälv med man och två barn. Jag jobbar med UX-design och är konstnär på deltid. När jag var yngre skrev jag mycket och gick skrivarkurser. De senaste åren har jag känt behov av att låta livet rymma mer kreativitet och att skriva mer igen.
Hur kom det sig att du sökte till Biografiskt berättande?
– Jag ville skriva om min mamma och sökte en skrivarkurs där man kunde hålla på med ett projekt under en längre tid. Det var viktigt att kursen var på deltid och distans för att passa in i mitt liv. När jag hittade kursen Biografiskt berättande stämde det på alla punkter.
Berätta om vad du arbetar med just nu!
– Jag håller på att skriva en kortare variant av mitt längre manus.
För Anna är det viktigt att få vistas i ett skrivande sammanhang, att samtala med andra kursare, dela texter med varandra, ge och ta kritik.
Vad eller vem inspirerar dig just nu?
– Nils Ferlin.
Foto: Truls Svenningsson
"Det är mycket som händer på vägen"
Sara Sanzén bor i Ytterby med sin familj. Hon älskar havet och spelar revy. När hon inte skriver jobbar hon på Rädda Barnen som utbildare.
Sara har gått på Nordiska tidigare och detta är hennes andra år på Biografiskt berättande. Hon sökte för att kunna färdigställa ett självbiografiskt inspirerat skrivprojekt.
Det gäller att få ordning och struktur på berättelsen.
– Jag håller på med en tidslinje för att få en överblick över hela min historia.
Vad är det roligaste med kursen?
– Träffarna och handledningen.
Vad vill du säga till den som funderar på att söka Biografiskt berättande?
– Att det bara är att söka. Mycket händer på vägen. Ha ett öppet sinne när du går in i det.
Hör Rosi Hageberg rosa Nordiska och skrivarkursen Biografiskt berättande.
Liedman genom tio decennier
Journalisten Lars Carlsson, kursledare för Biografiskt berättande på Nordiska folkhögskolan i Kungälv, intervjuar idéhistorikern Sven-Eric Liedman. Under intervjun blickar Liedman tillbaka på sitt liv genom tio decennier. Det är en historisk exposé där han pendlar mellan det lilla perspektivet och det stora, mellan de privata milstolparna och de globala världshändelserna. Intervjumetoden — att varva mikro med makro — är tillämpbar för alla som vill berätta biografiskt. Intervjun är inspelad i april 2023 i Göteborg.
Välkommen in på Biografiskt berättande
– lyssna på radioreportaget (6 min)
Kom igång med skrivandet
Två tips från prisbelönade ungdomsförfattaren Christina Lindström.
Möt Gunnar och Eiwe på Carlstens fästning
Foto: Truls Svenningsson
Linda Olsson:
"Jag ville ha hjälp i mitt bokprojekt, en dramatisk händelse i mitt liv som jag tycker är värd att skriva om."
Foto: Truls Svenningsson
Agneta Starfelt:
"Jag sökte hit för att jag ville bli av med mitt motstånd att skriva. Just nu blir jag inspirerad av allt på kursen: träffarna, handledningen – och att jag kom igång med att skriva."
Roger om sin tid på kursen
Roger Johansson berättar om sitt år på Biografiskt berättande, 2020-2021.
Aktiva, nyfikna deltagare
Gunnar Pedersen har åtskilliga strängar på sin lyra. Han skriver på en självbiografisk roman och är samtidigt i färd med att sammanställa en biografi över kommendanten Eiwe Svanbergs öden och äventyr på Carlstens fästning. Casandra Hallberg är ständigt i rörelse och alltid nyfiken på andra människors liv. Hösten 2023 läser hon journalistik på Kalix folkhögskola.
Anna säger: "Gör som Jesus"
Funderar du på att läsa Biografiskt berättande hösten 2023? Anna Skoog har goda råd och säger som Jesus:
– Sök, och du skall finna!
Åsa utforskar sin barndom
Kursen leder till oväntade möten
En av kursens uppgifter är att intervjua en människa som man inte känner. Kursdeltagarna tipsar varandra om intervjuperson. Åsa Fransson förde samman kurskamraten Lil Reimarsdotter (th) och barndomskamraten Gunilla Ekström. Hunden Ludde följde med också.
Vi lämnar skolbänken
Under helgträffarna blir det föreläsningar, skrivövningar och textsnack. Och så lämnar vi klassrummet för att bege oss ut i den vackra terrängen på Fontinberget. Som här: Marléne Tamlin och Samina Frenell under en kreativ samtalspromenad i februari 2022.
En röststark kurs
Vi skriver och skriver och skriver på kursen. Men ibland går vi in i skolans studio och spelar in röster och andra ljud. Många berättelser blir väldigt fina när vi hör skribenten läsa högt. I studion finns det också utrymme att skapa poddar, spela in musik och göra radioreportage. På bilden ser vi Marie Fremle, Annalena Holm och Anton Höber under inspelningen av årets julkalender.