En skrivarkurs med dig i centrum

Biografiskt berättande

Drömmer du om att skriva en självbiografi? Eller vill du berätta om en annan människas liv? Då är Biografiskt berättande kursen för dig! Tillsammans med oss kommer du igång med ditt biografiska skrivande. Kursen vänder sig både till dig som redan skrivit några rader eller som ännu bara har idéerna i ditt huvud. Inga förkunskaper krävs – bara din lust och nyfikenhet att fånga ett människoöde.

Om kursen

Hos oss utrustas du med verktygen för att komma igång med berättandet och du handleds professionellt genom hela skrivprocessen. Du tränar på att utveckla ditt skrivande och att ge och ta emot respons. På kursen möter du människor som precis som du bestämt sig för att sluta drömma och istället börja berätta. Gör din dröm till verklighet, börja berätta hos oss!

Kursstart

Kursen startar i augusti och slutar i början av juni. Under kursens gång får du chansen att starta och utveckla berättelsen om ett spännande liv, ditt eget eller någon annans. Handledning sker både på distans och i skolan. Stor vikt läggs vid textsamtal i grupp.

Vid fyra tillfällen träffar du lärare och dina kurskamrater. Vi genomför stil- och språkövningar, samtalar kring våra texter och hjälper varandra att göra berättelserna ännu bättre. Mellan träffarna jobbar du med din egen text och med uppgifter som läraren delar ut.

Före kursstart

I din ansökan vill vi att du berättar om dig själv. Vi är även nyfikna på dina drömmar om att skriva en berättelse. Du måste inte ha en klar uppfattning om vad du vill skriva om, men om du har det ser vi gärna att du berättar om dina tankar i ansökan. Eftersom kursen är en projektkurs bör du vara inställd på att jobba med berättelse under en längre period. Skriv också ett kort stycke om 1-2 skönlitterära eller journalistiska verk som du tycker särskilt mycket om.

Under träffarna är egen dator inget måste, det finns datorer att låna, men vi ser gärna att du använder din dator om du har en. Eftersom en stor del av handledningen sker på distans är det viktigt att du har tillgång till mejl och dator i hemmet.

Första träffen: 26-27 augusti

Lördag 09:00-16:00
Söndag 09:00-16:00

Nu startar vi! Kursens lärare och kursdeltagare presenteras. Vilka är vi? Vilka berättelser finns att berätta? Vi lyssnar till varandra och tar in varandras historier. Se första tillfället som en knuff framåt i ditt berättande.

Om man vill övernatta på skolan beställs det individuellt via skolans B&B. 

Andra träffen: 11-12 november

Lördag 09:00-16:00
Söndag 09:00-16:00

Vid andra träffen fortsätter vi med grunderna. Det blir skrivövningar och textsamtal i grupp. Någonting har hänt med din berättelse sedan första tillfället. Vi tar reda på vad och mejslar ut vägarna framåt.


Om man vill övernatta på skolan beställs det individuellt via skolans B&B. 

Tredje träffen: 24-25 februari

Lördag 09:00-16:00
Söndag 09:00-16:00

Vid tredje träffen läggs vikt på att strukturera din berättelse. Fram till nu kanske du har ägnat mycket tid åt att samla information och skriva stora mängder. Nu är det dags få saker och ting på rätt plats. Utöver individuell handledning av läraren hjälper du dina kurskamrater genom att läsa deras texter – och de hjälper dig. 


Om man vill övernatta på skolan beställs det individuellt via skolans B&B. 

Fjärde träffen: 18-19 maj

Lördag 09:00-16:00
Söndag 09:00-16:00

Här träffas vi för arbete och reflektion om vartannat. Ärmarna kavlas upp ännu en gång. Texter knådas och omarbetas. I en livsberättelse behöver startavsnittet stramas upp, i en annan mår verben bra av att byta tempus. Komposition, tilltal, dialog, ordval och mycket annat gås igenom. Vi läser varandras texter berikar, stöttar, ger.

Om man vill övernatta på skolan beställs det individuellt via skolans B&B. 

Texter som skrivs
https://nordiska.fhsk.se/ordbild/wp-content/uploads/sites/9/2021/09/tina-scaled-900x600.jpg

Foto: Truls Svenningsson

Här kan du läsa utdrag ur årets biografier

 

I soluppgången en söndagmorgon i april 1933 satt en ung kvinna på en vinglig stol intill ett skrivbord och fingrade på brevet hon skjutit att svara på under veckan.

Samina Frenell

När jag stiger av tåget på Malmö Central är den full av folk. Det är fortfarande tidig morgon och ännu har de flesta några veckor kvar att jobba innan de kan gå på semester. Jag har alltid tyckt om den här tågstationen. Kanske är det takhöjden och de välvda bågarna över spåren som visar en bit av himlen, jag vet inte. Den får mig att tänka på filmer med lyckliga slut.

Sara Sanzén

Sista gången Anna träffar sin mamma sitter hon i en rullstol på hospice och dricker rödvin ur pipmugg. Håret är tovigt, mjukisbyxorna fläckiga."Roligt och roligt, grisar ska inte ha roligt!" säger hon och höjer muggen till en skål.

Anna Israelsson

Det var redan varmt och soligt den lördagsmorgonen när vi satt på min altan i sydvästligt väderstreck och ingenting visste om katastrofen som närmade sig.

Agneta Starfelt

Jag är femton år och vill inte vara här. Jag är liksom femton år. Jag borde sitta och vänta på mina kompisar med slitet nagellack, löshår och Converse. Kompisar, killar, fester. Där är verkligen inte jag. Istället sitter jag i BUP:s väntrum.

Josefin Johansson

Kära mormor, det var länge sedan vi sågs. En stroke kom plötsligt och du försvann ur våra liv, 63 år gammal. Du borde haft många fler år. Jag hade inte fyllt nio och minns när mamma sa ”mormor har gått bort”. Vi grät och det var omöjligt att ta in. Jag har saknat en mormor att prata med, att leka med eller bara besöka. Du bodde i Hogdal, nära den norska gränsen, cirka tjugo mil från Göteborg. Resan var lång och därför blev det inte så ofta. Nu vill jag möta dig igen.

Lena Wallentin

 

Mamma ville inte ärva något av barndomshemmet. Ändå ägde hon en sextiotredjedel när hon gick bort.

Ing-Marie Johansson

En solig dag i maj månad 1979 blev min första arbetsdag på Härlanda fängelse. Sedan jag stigit in genom den stora tunga dörren och för första gången fått min egen stora nyckelknippa var det dax att försvinna ner i underjorden.

Elisabeth Gränström

På kvällen den 8 januari 2013 stängde jag av tv:n och kände mig nöjd. Jonathan var ute på ännu en fest med sina Chalmerskompisar och jag oroade mig inte. Någon gång måste man sluta ängslas. Det hade stått klart för mig ett tag att jag behövde släppa taget och lita på att han visste vad han gjorde och att han kunde klara sig själv.

Linda Olsson

Anna Magdalena som visste tiden för födelsen vara förhand, kände sig mot aftonen illamående och hade begifvit sig ned till Elfven.

Barbro Olovsson

Konstig hosta som inte vill ge med sig. Kan det vara kol som börjar så här? Nej, det kan det inte vara, det FÅR det inte vara. Men hostan som kommit och gått mest hela året, kanske längre, och orken som bara blir sämre?

Gunvor Thorsson

Det är natten mellan sjätte och sjunde juni 1994. Jag har just gått och lagt mig i våningssängen på Bibelskolan. Min rumskamrat snarkar ovanför mig, jag fluffar till min kudde och kryper ner under det mjuka täcket. Ute börjar det sakta ljusna och i halvdunklet skymtar jag skrivbordet, den vita byrån och handfatet i det lilla rummet på internatet. Klockan är fyra på morgonen och tröttheten kommer krypande.

Rosmari Hageberg

Deltagare om kursen
https://nordiska.fhsk.se/ordbild/wp-content/uploads/sites/9/2021/09/anna-scaled-450x300.jpg

Foto: Truls Svenningsson

Hallå där, Anna Israelsson...

 

... berätta lite om dig, vem är du? 

– Jag är 39 år och bor utanför Kungälv med man och två barn. Jag jobbar med UX-design och är konstnär på deltid. När jag var yngre skrev jag mycket och gick skrivarkurser. De senaste åren har jag känt behov av att låta livet rymma mer kreativitet och att skriva mer igen.

Hur kom det sig att du sökte till Biografiskt berättande?

– Jag ville skriva om min mamma och sökte en skrivarkurs där man kunde hålla på med ett projekt under en längre tid. Det var viktigt att kursen var på deltid och distans för att passa in i mitt liv. När jag hittade kursen Biografiskt berättande stämde det på alla punkter.

Berätta om vad du arbetar med just nu!

– Jag håller på att skriva en kortare variant av mitt längre manus.

För Anna är det viktigt att få vistas i ett skrivande sammanhang, att samtala med andra kursare, dela texter med varandra, ge och ta kritik.

Vad eller vem inspirerar dig just nu?

– Nils Ferlin.

https://nordiska.fhsk.se/ordbild/wp-content/uploads/sites/9/2021/09/sara3-scaled-450x300.jpg

Foto: Truls Svenningsson

"Det är mycket som händer på vägen"

 

Sara Sanzén bor i Ytterby med sin familj. Hon älskar havet och spelar revy. När hon inte skriver jobbar hon på Rädda Barnen som utbildare.

Sara har gått på Nordiska tidigare och detta är hennes andra år på Biografiskt berättande. Hon  sökte för att kunna färdigställa ett självbiografiskt inspirerat skrivprojekt.

Det gäller att få ordning och struktur på berättelsen.

– Jag håller på med en tidslinje för att få en överblick över hela min historia.

Vad är det roligaste med kursen?

– Träffarna och handledningen.

Vad vill du säga till den som funderar på att söka Biografiskt berättande?

– Att det bara är att söka. Mycket händer på vägen. Ha ett öppet sinne när du går in i det.

 

 

Hör Rosi Hageberg rosa Nordiska och skrivarkursen Biografiskt berättande.

Ut ur klassrummet, ut i världen
https://nordiska.fhsk.se/ordbild/wp-content/uploads/sites/9/2021/09/skrivettliv2-300x200.jpg
Ibland överger vi ensamheten vid skrivbordet och upplever världen tillsammans. Som här: en biografisk heldag i Göteborg, april 2022.

Välkommen in på Biografiskt berättande

– lyssna på radioreportaget (6 min)
Därför sökte vi kursen
//nordiska.fhsk.se/ordbild/wp-content/uploads/sites/9/2021/09/linda-2.jpg

Foto: Truls Svenningsson

Linda Olsson:

"Jag ville ha hjälp i mitt bokprojekt, en dramatisk händelse i mitt liv som jag tycker är värd att skriva om."

https://nordiska.fhsk.se/ordbild/wp-content/uploads/sites/9/2021/09/agneta-2-450x300.jpg

Foto: Truls Svenningsson

Agneta Starfelt:

"Jag sökte hit för att jag ville bli av med mitt motstånd att skriva. Just nu blir jag inspirerad av allt på kursen: träffarna, handledningen – och att jag kom igång med att skriva."

Funderar du på att läsa Biografiskt berättande hösten 2022? Anna Skoog har goda råd och säger som Jesus: – Sök, och du skall finna!
Mer om kursen
https://nordiska.fhsk.se/ordbild/wp-content/uploads/sites/9/2021/09/marlenesamina-scaled-300x200.jpg
Marléne Tamlin och Samina Frenell under en kreativ samtalspromenad på Fontinberget, Kungälv, i februari 2022.