Vill du säga något med din musik?

Nordiska Visskolan är till för dig som vill säga något med din musik och nå ut till en publik. Vi erbjuder en utbildning i scenisk tolkning av textbaserad musik, som ger dig verktyg för att fånga och beröra en publik och för att utveckla din sångteknik, ditt ackompanjemang och ditt låtskrivande. Hos oss står texten och det du vill berätta och förmedla i fokus, oavsett om ditt sound är visa, pop, jazz, americana eller punk, och oavsett om du tolkar andras eller skriver egna låtar. Utöver ordinarie lärare får du möta en mängd gästpedagoger och artister med mångårig erfarenhet av att arbeta med olika sorters sånger. Vårt mål är att du ska hitta ditt unika uttryck som artist.

Vi erbjuder...

En ettårig grundkurs, en ettårig fördjupningskurs, samt olika distans- och kortkurser. Första året är upplagt som ett smörgåsbord där du arbetar med bland annat vistolkning/scenisk gestaltning, låtskrivande och tonsättning. Du jobbar med professionella gästlärare som erbjuder många olika perspektiv och metoder. Du får även individuell handledning i sång- och gitarr, genomför konserter både offentligt och på skolan och under vårterminen en turné i grupp, både i Sverige och i övriga Norden. Det projektbaserade fördjupningsåret är till för dig som gått första året (eller har likvärdig utbildning/erfarenhet), och som vill ut i det professionella artistyrket. Kursen är på distans med platsförlagda träffar en gång i månaden. Du söker med en projektidé, till exempel en turné, en skivinspelning eller ett konsertprogram och får stöd och handledning för att genomföra den. Läs mer om de olika kurserna här

Vi tror att du...

... tycker att texten är viktig och vill förmedla något med de låtar du spelar och skriver
… tycker att det är kul att lära av och ihop med andra och vill arbeta både på egen hand och i grupp
… vill utforska och arbeta med olika sorters sånger och texter
…  vill använda ditt år på Visskolan till att utmanas och utvecklas!

Lyssna på oss!

Många av Sveriges och även några av Nordens mest etablerade visartister har utbildat sig vid Nordiska Visskolan. Både Grammisnominerade och Manifestpristagare, till exempel! Sedan starten 1987 har över 600 personer gått här, och många av dem återfinns på scener runt om i Norden idag. Här är några av dem!

Visskolans Playlist

Tidigare deltagare berättar

https://nordiska.fhsk.se/sang-scen/wp-content/uploads/sites/6/2020/01/synneva-300x200.jpg

 

"Eg lærte så mange verktøy og tips og triks, som eg har stor nytte av når eg speler konsertar og skal formidle musikken min. Den gav meg sjølvtillit, og gjorde at eg skjønte kor viktig det er å få uttrykke seg, dersom ein kjenner at det trengst. I tillegg tok eg med meg masse kunnskap som eg verdset høgt, innan tekstskriveing, tonesetjing, musikkhistorie, formidling og gitar- og vokalteknikk, samt ein god dose inspirasjon."
Synneva Gjelland

https://nordiska.fhsk.se/sang-scen/wp-content/uploads/sites/6/2021/04/jonathan-hilli-300x200.jpg

 

"Det var fint att vara i en miljö där man kunde utforska saker på egen hand, men också samspela och följa med varandras processer i klassen. Jag lärde mig att försöka vara i tidens brännpunkt när man går upp på scenen. Att ha ett förhållningssätt till texterna och låtarna, och att man kan öva på interpretationen av en text lika mycket som finmotoriken i vänsterhanden. Vistolkningen pushade en att formulera sin egen metod att vara närvarande och medveten – att ha en scenberedskap.”
Jonathan Hilli

https://nordiska.fhsk.se/sang-scen/wp-content/uploads/sites/6/2020/01/ellinor-brolin-300x200.jpg

 

"Det som jag fick med mig från Visskolan var hur jag som artist kan förstärka mitt uttryck och berättande via gestaltningen på scen. Jag fick också lära mig att hitta rutiner och arbetssätt som fungerade för mig, som jag sedan använt mig av i mitt yrke. Samt ett oerhört fint nätverk av andra musiker!''
Ellinor Brolin

Därför ska du söka Visskolan!

Aline Henriksson, tidigare deltagare, berättar!

Följ oss på Facebook