Visskolan fördjupning

Enstaka platser kvar! Visskolans påbyggnadskurs, för dig som vill fördjupa dig inom visan och utvecklas som artist.

Om kursen

Om kursen
Visskolan fördjupning riktar sig till dig som vill utvecklas som visartist och scenkonstnär och vill ägna ett helt år åt ditt eget konstnärskap och artisteri. Kursen sätter fokus på hur du gör ditt framträdande och dina sånger intressanta för en publik utifrån Visskolans kärnämnen: vistolkning/scenisk kommunikation, textskrivande, musikskapande, sång och ackompanjemang. Du arbetar med att utveckla och förfina de verktyg och metoder du tillskansat dig under grundkursen eller har med dig sedan tidigare, med sikte mot scenen och ett professionellt artisteri i den omfattning du vill.

Visskolan fördjupning är en distansutbildning med platsförlagda träffar var tredje helg. Det innebär att du arbetar med ditt eget artistprojekt och olika uppgifter på egen hand med tillgång till digital handledning av lärare, och kommer till skolan var tredje helg för undervisning i masterclass med lärare och inbjudna gästlärare. Kursen innehåller även ett antal konserttillfällen, både inför gruppen och för en offentlig publik. Vi planerar också för studieresa till ett nordiskt grannland. Kursen går att kombinera med arbete eller annan utbildning.

Vem kan gå kursen?
Kursen riktar sig till dig som har gått Visskolans grundkurs eller likvärdig utbildning, eller har erfarenhet av att stå på scen, skriva, spela och sjunga. Vi tror att du brinner för musiken och är beredd att arbeta hårt för att få ut så mycket som möjligt av året och ta ditt artistskap till nästa nivå. Förmåga att arbeta självständigt är en förutsättning för att gå kursen.

Kursmål
Efter avslutad kurs ska deltagaren:
Ha utvecklat och fördjupat sitt konstnärskap och sitt personliga uttryck
Ha utvecklat och fördjupat sina hantverksfärdigheter inom textskrivande, ackompanjemang,
sång och sceniskt framförande
Ha fått praktisk erfarenhet av att arrangera och genomföra konserter och liknande
evenemang
Ha fått med sig metoder för att diskutera konst, kvalitet och samhälle
Ha utvecklat sin kännedom om branschen och visans institutioner och organisationer

Upplägg
Visskolan fördjupning är en distansutbildning med platsförlagda träffar var tredje helg.
Däremellan finns digitala veckomöten och möjlighet till individuell digital handledning.

Arbetet på egen hand innefattar tilldelade uppgifter och tid och stöd för att driva egna
projekt. Under höstterminen är planen att genomföra en studieresa till ett nordiskt grannland.

Platsförlagda träffar
HT 2024
v. 34, Fredag 23/8 - Söndag 25/8 Träff
v. 37, Fredag 13/9 - Söndag 15/0 Träff
v. 40, Fredag 4/10 - Söndag 6/10 Träff
v. 43, Fredag 25/10 - Söndag 27/10 Träff
v. 46, Fredag 15/11 - Söndag 17/11 Träff eller
v. 47, Torsdag 21/11 - Söndag 24/11 Resa
v. 49, Fredag 6/12 - Söndag 8/12 Träff

VT 2025
v. 2, Fredag 10/1 - Söndag 12/1 Träff
v. 5, Fredag 31/1 - Söndag 2/2 Träff
v. 8, Fredag 21/2 - Söndag 23/2 Träff
v. 11, Fredag 14/3 - Söndag 16/3 Träff
v. 14, Fredag 4/4 - Söndag 6/4 Träff
v. 17, Fredag 25/4 - Söndag 27/4 Träff
v. 20, Fredag 16/5 - Söndag 18/5 Festival

Om du vill övernatta på skolan beställer du det individuellt via skolans B&B. 

Digitala möten
18:00-19.30, måndagar som inte följer på platsförlagd helgträff.

Ansökan
Bifoga ett personligt brev med din ansökan där du beskriver ditt musicerande och ditt artistprojekt, samt varför du vill gå utbildningen och vad du skulle vilja fördjupa dig i. Bifoga också ett arbetsprov i form av en film (länk till Youtube) där du framför två sånger live, egna eller andras. Det går bra att filma med mobil. Efter det görs en intervju via telefon eller videomöte.

Du är varmt välkommen att hälsa på oss, men ring först och avtala en tid. Vid eventuella problem med ansökan, kontakta kursansvarig eller skolans expedition.

Tidigare deltagare berättar

https://nordiska.fhsk.se/sang-scen/wp-content/uploads/sites/6/2016/11/matilda-hagfoss-1-300x200.jpg

"Mitt första år på Visskolan var viktigt, fantastiskt och omtumlande. Jag lärde mig mycket mer än jag förstod från början om att stå på scen, skriva låtar och tänka kring mitt eget skapande. Under åren efteråt var det ibland svårt att hitta tillbaka till den där känslan av att jag “fick” hålla på med musik, för året på Nordiska var lyxigt och speciellt.

Om visskoleåret är en djupdykning i allt som har med visan att göra, så är Visfördjupningen eller Visskolans andra år en nyslipning av allt jag lärde mig då. Mina projekt har varit att skriva låtar och spela in en skiva parallellt, och under det här året har jag lärt mig otroligt mycket om min egen process.

Även om arbetet med skivan inte är klart hade jag aldrig kommit såhär långt utan Visfördjupningen. Jag har hittat peppen och viljan att göra klart min skiva som förhoppningsvis blir klar under sommaren. Det känns som att jag fått en chans att ta igen det jag glömt under åren efter Visskolan, och hitta tillbaka till min egen musik."

Mathilda Hagfoss

https://nordiska.fhsk.se/sang-scen/wp-content/uploads/sites/6/2016/11/sophie-hatt-300x200.jpg

"Jag läser fördjupningskursen för att fortsätta utforskandet av mig själv som låtskrivare och musiker. Jag använder den här tiden till att skriva låtar och att spela live - ibland själv och ibland tillsammans med andra musiker. Året ger mig en möjlighet att starta upp ett frilansliv och det är väldigt skönt att ha skolan som stöd när jag behöver hjälp.

Klassen finns där som bollplank till ens idéer och ibland har vi setts utanför skolan och haft skrivarkvällar eller bara spelat musik tillsammans. Jag brukar få med mig mycket från helgerna med olika workshops - gästlärarna är extremt duktiga inom sina ämnen.

Sång- och gitarrundervisningen stärker mig som musiker och jag brukar använda den tiden till att öva på låtar som jag ska framföra live eller för att testa nya arrangemang. Det här året är väldigt annorlunda från första året på Visskolan, för nu är det jag själv som måste ta alla beslut och arbeta mot mina egna mål - det är utmanande men också väldigt lärorikt, och kul!"

Sophie Jonsson