Visskolan fördjupning

Visskolans påbyggnadskurs, för dig som vill fördjupa dig inom visan och utvecklas som artist.

Om kursen

Vad?
På Visskolans grundkurs introduceras deltagarna för viskonstens verktyg: scenisk tolkning, låtskrivande, instrumenthantverk, repertoar och vishistoria för att nämna några.
Fördjupningsåret är en utveckling av detta där du har möjlighet att djupdyka i de delar av konstnärskapet du vill lägga tid och kraft på. Dina och dina klasskamraters fördjupningsområden är med och påverkar riktning och innehåll.

Hur?
Kursen går på 75% (och är berättigad till CSN). Den går att kombinera med arbete eller andra studier på upp till ca 50%. Arbetet sker individuellt, i mindre grupper och i helklass. Grundstommen är den egna fördjupningen. En gång i veckan ses vi i helklass och då använder vi varandra som bollplank i den kreativa processen. Utöver detta tillkommer andra aktiviteter såsom gästlärarhelger, konsertbesök, egna konserter och studieresor. Vissa moment genomförs i samverkan med visskolans grundkurs eller andra institutioner och scener i Göteborg, Sverige och Norden.

För vem?
Visskolan fördjupning riktar sig till dig som vill utvecklas som visartist och scenkonstnär. Vi ser det som en möjlighet att dyka ner i och ägna ett helt år åt ditt eget konstnärskap och artisteri.
Vi förväntar oss att du som söker har gått Visskolans grundkurs eller har annan högre utbildning inom liknande musikområde. Förmåga att arbeta självständigt är en förutsättning för att gå kursen.

Ansökan
Ansökan består av:

Plan på fördjupning
Beskriv vad du har arbetat med och lärt dig under året på grundkursen/tidigare i karriären. Utifrån detta formulerar du vad du skulle vilja fördjupa dig inom, var så specifik du kan. I detta ingår en tanke om din målbild efter avslutad kurs.
Var är du någonstans nu?
Vad vill du fördjupa dig inom?
Vad vill du uppnå under året?

Beskriv även din förmåga att arbeta självständigt med en konstnärlig fördjupningsprocess: Tidigare erfarenheter, strategier och farhågor.

Arbetsprov
Skicka med ljud, videoupptagning, låttexter eller annat material som är relevant för vad du önskar fördjupa dig inom. Till detta en reflektion kring varför detta material är representativt för din fördjupning.

Intervju
I samband med antagning kommer vi att genomföra en intervju med dig utifrån din ansökan.

Tidigare deltagare berättar

https://nordiska.fhsk.se/sang-scen/wp-content/uploads/sites/6/2016/11/matilda-hagfoss-1-300x200.jpg

"Mitt första år på Visskolan var viktigt, fantastiskt och omtumlande. Jag lärde mig mycket mer än jag förstod från början om att stå på scen, skriva låtar och tänka kring mitt eget skapande. Under åren efteråt var det ibland svårt att hitta tillbaka till den där känslan av att jag “fick” hålla på med musik, för året på Nordiska var lyxigt och speciellt.

Om visskoleåret är en djupdykning i allt som har med visan att göra, så är Visfördjupningen eller Visskolans andra år en nyslipning av allt jag lärde mig då. Mina projekt har varit att skriva låtar och spela in en skiva parallellt, och under det här året har jag lärt mig otroligt mycket om min egen process.

Även om arbetet med skivan inte är klart hade jag aldrig kommit såhär långt utan Visfördjupningen. Jag har hittat peppen och viljan att göra klart min skiva som förhoppningsvis blir klar under sommaren. Det känns som att jag fått en chans att ta igen det jag glömt under åren efter Visskolan, och hitta tillbaka till min egen musik."

Mathilda Hagfoss

https://nordiska.fhsk.se/sang-scen/wp-content/uploads/sites/6/2016/11/sophie-hatt-300x200.jpg

"Jag läser fördjupningskursen för att fortsätta utforskandet av mig själv som låtskrivare och musiker. Jag använder den här tiden till att skriva låtar och att spela live - ibland själv och ibland tillsammans med andra musiker. Året ger mig en möjlighet att starta upp ett frilansliv och det är väldigt skönt att ha skolan som stöd när jag behöver hjälp.

Klassen finns där som bollplank till ens idéer och ibland har vi setts utanför skolan och haft skrivarkvällar eller bara spelat musik tillsammans. Jag brukar få med mig mycket från helgerna med olika workshops - gästlärarna är extremt duktiga inom sina ämnen.

Sång- och gitarrundervisningen stärker mig som musiker och jag brukar använda den tiden till att öva på låtar som jag ska framföra live eller för att testa nya arrangemang. Det här året är väldigt annorlunda från första året på Visskolan, för nu är det jag själv som måste ta alla beslut och arbeta mot mina egna mål - det är utmanande men också väldigt lärorikt, och kul!"

Sophie Jonsson