Om oss

En scenisk musikutbildning med texten i fokus

Nordiska Visskolan har funnits sedan 1987 och är den första och numera enda utbildningen i sitt slag. Med det ena benet i den nordiska vistraditionen och det andra i dagens och världens berättelser, uttryck och musikaliska influenser vill Visskolan ge dig nya intryck och möjligheter att utveckla din kreativitet och ditt musicerande. I den vackra omgivningen högst upp på Fontinberget, men bara 20 minuter från storstaden Göteborg, får du möjlighet att gå in i en kreativ bubbla med andra konst- och samhällsintresserade människor från hela Norden, och sjunga, spela och skriva, och i samarbete med andra ta reda på hur du vill låta och vad du vill uttrycka.

Deltagare berättar
https://nordiska.fhsk.se/sang-scen/wp-content/uploads/sites/6/2021/04/emma-clara-de-cardenas-300x200.jpg

"Att gå på Nordiska Visskolan fick mig att våga utmana mitt skrivande. Men det absolut viktigaste jag lärt mig från Visskolan är hur jag ska förmedla texten på bästa sätt. Man får lära sig ”vistolkning” som innebär att lyfta fram texten och känslorna den bär på. Det är faktiskt något helt unikt för just Visskolan, och alla som gått där bär med sig den här lilla superkraften som det innebär att kunna gestalta och förmedla en text så att publiken tar den till sig."
Emma "Knyttet" Larsson

https://nordiska.fhsk.se/sang-scen/wp-content/uploads/sites/6/2021/04/pernille-hox-300x200.jpg

“Man skal jo ikke si at man har funnet seg selv, det høres jo ikke saklig ut, men kanskje jeg fant meg selv bittelitt? Året på Visskolan var iallefall det beste jeg kunne gjort for min egen musikkskaping. På Visskolan fantes det ingenting som var rett og feil og bedre enn noe annet, inspirasjonen bare fløt og jeg fikk så mange venner jeg kunne lære med uten å føle meg dum. Samtidig ble jeg endelig selvsikker i å synge, med en super lærer. Visskolan var den perfekte inngangen i musikken for meg!”
Pernille Hox

https://nordiska.fhsk.se/sang-scen/wp-content/uploads/sites/6/2021/04/amanda-300x200.jpg

”Visskolan känns som ett nav där visartister samlas och hämtar inspiration och erfarenheter från varandra. Det är en plats och ett sammanhang där jag kan utvecklas, både som artist, musiker och som person. Det roligaste har varit att lära sig hur en kan testa sig fram för att hitta sitt eget uttryck, framför allt genom vistolkning och att spela tillsammans. Det har stärkt både mitt musikaliska och sceniska självförtroende, och samtidigt gett mig ny lust till att spela.
Amanda Plumeyer

https://nordiska.fhsk.se/sang-scen/wp-content/uploads/sites/6/2021/04/helenaplate-christianportratt-7-e1617787048534-300x200.jpg

”Vistolkningarna har varit väldigt behjälpliga och inspirerande, både med avseende på att bygga upp en säker grundkänsla i mitt sceniska arbete och rent tekniska kvalitéer. Men jag vill inte förringa hur nyttigt det har varit att befinna sig i ett sammanhang med andra som sysslar med musik, det har verkligen hjälpt mig utvecklas på många fronter."
Christian Airikka

https://nordiska.fhsk.se/sang-scen/wp-content/uploads/sites/6/2021/04/karl-300x200.jpg

”Under min tid på Visskolan har jag fått tid och coachning till att utvecklas tekniskt både i min sång och i mitt gitarrspel. Det har stärkt mitt musikaliska självförtroende och gett mig en större trygghet i mitt spelande. Arbete med scennärvaro och vistolkning är dock det som har varit mest givande. Det har fått mig att kunna njuta mer, med en bättre närvaro i mina framföranden.
Karl Fimmerstad

https://nordiska.fhsk.se/sang-scen/wp-content/uploads/sites/6/2021/04/jonatan-e1617793353133-300x200.jpg

”Att gå Nordiska Visskolan var som att få tillgång till hemligheterna som ger en stabil grund där man kan växa som artist. Det som först kändes ouppnåeligt och mystiskt visade sig under året vara fullt möjligt och jag kom ut på andra sidan som en proffsigare musiker. Under andra året på Visskolan driver jag ett låtskrivningsprojekt med lekfulla melodier och texter som ställer frågor och söker svar för att lösa livets knepigheter. I mina berättelser hälsar vi ofta på hos människor som kommer ifrån främmande världar som på ett eller annat sätt kommenterar våran egen vardag.”

Jonatan Ljungberg