Nordiska deltagare

Språk, kultur och finansiering. För dig som kommer från ett annat nordiskt land.

Välkommen till ditt år i Sverige!

Varmt välkommen till oss på Nordiska folkhögskolan. Här hitter du viktig information för dig som kommer från ett annat land.

När Nordiska blev grundlagt i 1947, efter Andra Världskriget, var det med tanken om att skapa en demokratisk och fri nordisk mötesplats. Ännu idag tar vi emot kursdeltagare från hela Norden.

Den svenska folkhögskola påminner om den danska och norska. Ändå finns viktiga skillnader, som du kan läsa om här. Om du har andra frågor är du alltid välkommen att kontakte oss.

Svensk folkhögskola

En seriös utbildning

På Nordiska folkhögskolan får du främst en seriös utbildning inom ditt valde ämne. Ditt år handlar främst om att utforska och fördjupa dina kunskaper. Du blir duktigare på det du brinnar för tillsammans med professionella lärare och engagerade deltagare.

Efter skoltid är där ibland sociala evenameng som Onsdagscafé och Öppen Scen, men oftast är det upp till ni deltagare själva att planera sociala aktiviteter på fritiden.

Språk

Det går bra att prata danska eller norska på Nordiska folkhögskolan. De flesta vänjer sig vid svenska språket efter bara ett par veckor. Fram tills dess fungerar engelska alldeles utmärkt!

Profilkurs & allmän kurs

Som nordisk deltagare väljer du mellan profilkurserna FOTO, FILM, BILD, TEATER och MUSIK. De pågår under ett helt år och ger dig rik möjlighet för fördjupning. Undervisningen håller en hög kvalitet med duktiga lärare. Många tycker att nivån är högre här än i Danmark och Norge.

Utöver "profilkurs" har vi på folkhögskolan också "allmän kurs". ALLMÄN KURS är ett samlingsnamn för en grupp av kurser på grund- och gymnasienivå.

Det fungerar utmärkt med två skolformer på en och samma skola. Allt är folkhögskola, och det betyder att vi tar inklusion, demokrati och gemenskap på allvar. Ett par dagar om året har vi temadagar där allmän och profil jobbar ihop, men oftast vill du spendera dagarna på din egna kurs.

Internat

På skolans område finns ett internat med åtta hus. De flesta deltagare har sitt egna individuella rum och delar kök med 5-8 andra deltagare.

Under veckan äter du i skolans matsal. Dagen börjar med en stor morgonbuffet. Maten är grön och frisk. Du kan välja att äta både veganskt eller vegetariskt. På helgen gör du din egen mat i ditt internathus. Du kan handla i Kungälv, 20 minuters promenad från skolan. Här finns även fitnesscenter, simhall, restauranger och shopping.

Nordiska folkhögskolan ligger nära Göteborg, Sveriges andra största stad. Det är lätt att ta sig in till aktiviteter på stan. Bussen X4 är snabb, billig och går med korta mellanrum. Skolan ligger även bredvid en vacker skog, Fontinskogen.

Pris

Sist men inte minst är en viktig skilland för många just den låga kostnaden. Det är billigt att gå på folkhögskola i Sverige – mycket billigare än i Danmark och Norge. Ett helt år med mat, boende och undervisning kostar enbart ca 62 000 SEK och det finns goda möjligheter till ekonomisk stöd till ditt år hos oss.