sång scen text musik

Nordiska Visskolan

En ettårig scenisk musikutbildning för dig som vill fånga och beröra en publik.

Artisteri, sång och låtskrivande - för dig som vill säga något med din musik

Nordiska Visskolan är till för dig som vill utvecklas som artist, sångare och låtskrivare. Det är utbildningen för dig som vill berätta något med din musik. Vi erbjuder en bred och intensiv utbildning i sceniskt framförande av textbaserad sång. Med hjälp av erfarna pedagoger hittar du ditt personliga sätt att framföra dina eller andras låtar. I en trygg miljö får du dagligen träna på att stå inför en publik, utveckla ditt sceniska uttryck och prova på eller komma vidare med ditt låtskrivande.

Huvudämnet i utbildningen är scenisk tolkning i masterclass, så kallad vistolkning. Här arbetar du individuellt med läraren medan övriga deltagare fungerar som delaktig publik. De olika pedagogerna har olika bakgrunder och ingångar men gemensamt är tanken om att en sång även är en berättelse och att varje uppträdande är ett tillfälle att beröra en publik. Rent praktiskt kan det handla om att arbeta med röstteknik, att verkligen få fram ditt budskap, hur du blir dynamisk och intressant att lyssna på och hur texten och sångerna blir angelägna och unika.

Du får regelbundet individuell sång- och gitarrundervisning. Vi jobbar även med samspel där vi utforskar möjligheterna att arrangera musik på spännande och nya sätt. Under året har vi kontinuerliga konsertuppdrag, både på och utanför skolan. På vårterminen gör vi turnéer i grupp där du får möjlighet att komma ut och spela med dina klasskamrater i Sverige och i Norden.

Då vi lägger stor vikt vid texten och dess budskap jobbar vi löpande med låtskrivande och textanalys. Oavsett om du skrivit mycket själv eller mest spelat andras låtar få du nya verktyg till att skapa nya sånger. Hand i hand med detta arbetar vi med tonsättning, av eget material, av andras dikter eller i samarbete med skolans övriga skrivande linjer.

Vi hjälps även åt att utvidga vår repertoarkännedom. Såväl gästlärare som klasskamrater ger dig inspiration till att upptäcka nya låtar och konstnärskap. Detta arbete innefattar allt ifrån att göra egna versioner av moderna låtskrivare, hitta guldkorn i vishistorien och att lära dig sånger från övriga Norden och världen.

Våra pedagoger är alla erfarna och drivande inom sina specialområden. Ofta jobbar de både som lärare och aktiva artister. Under året kommer du bland annat att få möta sångpedagoger, regissörer, forskare, poeter, muntliga berättare, musiker och en och annan vislegend. Utöver återkommande gästlärare får vi då och då besök av olika inspiratörer som håller konserter och frågestunder.

Vi genomför minst en gemensam studieresa per år. Oftast till Stockholm där spännande studiebesök och en klasskonsert står på schemat. Både som en del av undervisningen och som tips från oss och dina klasskamrater erbjuds möjlighet att gå på konserter inne i Göteborg. Tack vare Visskolan har staden har länge varit ett nav i Sveriges viscommunity och bjuder på ett flertal scener och sammanhang där du både har möjlighet att lyssna på andra och spela själv!

När du genomfört utbildningen har du utvecklat ditt sceniska uttryck, din musikalitet, din röst och fått förmåga och vana att uppträda inför publik. Ett år på vislinjen öppnar även möjligheten för att fortsätta som aktiv artist inom scenisk sång, låtskrivande eller annan liknande verksamhet. Flera av våra tidigare deltagare jobbar helt eller delvis som artister. Lyssna gärna på vår Spotifylista!

Visskolan har inga formella krav på förkunskaper, men det är en fördel om du har scenisk och/eller musikalisk erfarenhet. Du bör ha mental beredskap för att jobba på scen och stå inför publik. Intresset för personligt uttryck väger tyngre än vacker sångröst. Det är starkt meriterande om du kan kan kompa dig själv på gitarr eller annat instrument, då en stor del av undervisningen bygger på att tolka och framföra egna och andras låtar med eget ackompanjemang. Du bör också ha tillgång till ditt eget instrument. Vi förutsätter att du är beredd att lära in din repertoar utantill.

Kursdeltagarna är i alla åldrar (med ett minimikrav på 18 år), kommer från hela Norden och bär med sig många olika erfarenheter, vilket vi ser som en stor tillgång. Den största delen av undervisningen sker på svenska, men du måste själv inte prata svenska utan det går utmärkt att prata norska och danska. Läs mer om hur det är att vara nordisk deltagare här. 

Vill du öka din möjlighet att få en plats på linjen är det bra om du besöker oss. Har du inte möjlighet – hör gärna av dig, antingen på telefon eller mail så berättar vi mer om Visskolan och svarar på dina frågor!

Kommer du från ett annat land?

Viktig information om din anmälan

Vistolkning

Så här kan en vistolkning gå till - Cajsa Färlin får råd och idéer av gästläraren Jan-Olof Andersson.

 

Följ Visskolan på Facebook!