att bo på nordiska folkhögskolan

Skola och internat

En nordisk teaterskola

Det kan finnas anledning att vara tveksam inför begreppet nordisk. Det nordiska blir ofta stulet av högerorienterade värdekonservativa krafter – då kan det vara bra att veta att Nordiska Folkhögskolan startade som en reaktion mot just nazism och nationalism. Grundtanken var och är att vi som bor i norden har mycket gemensamt, och att en del av det gemensamma handlar om demokrati, öppenhet, jämlikhet och solidaritet.

Nordiska Folkhögskolan är religiöst och politiskt obunden och drivs av en oberoende skolförening. För teaterstudierna är det stimulerande att arbeta tillsammans med våra grannar och i ett utbyte med länder som vi ofta är förvånansvärt okunniga om.

https://nordiska.fhsk.se/teater/wp-content/uploads/sites/5/2017/01/hus-11-uteplats-1-600x400.jpg

Skolan har ca 200 elever som studerar med olika inriktningar. Här finns ett antal allmänna linjer som syftar till att ge ämnesbehörigheter. Det finns också några profillinjer – Nordiska Visskolan, Journalistlinjen, Text & Bild, Foto & dokumentation, Media och Nordiska Teaterskolan.

Att bo på skolan

När du studerar på Teaterskolan rekommenderar vi starkt att du bor på skolans internat. Studierna är intensiva och tidskrävande. Arbetet är beroende av att hela gruppen möts, frånvaro och sena ankomster är mycket störande. Det kan i vissa fall vara möjligt att pendla till skolan. Förbindelserna till t ex Göteborg är bra.

Skolan har 13 elevhus med 7 rum i varje. Det vanligaste är enkelrum men det finns även ett antal dubbelrum. På rummet finns det handfat och i korridoren toaletter och duschar. I varje rum finns en säng, madrass, täcke och kudde, det finns ett skrivbord, bokhylla, garderob, stolar och lampor. I varje elevhus finns ett gemensamt rum med pentry.
Internateleverna har också tillgång till ett gemensamt hus där det finns samlingsrum, ett större kök, tvättstuga. Alla elever har även tillgång till bibliotek, gymnastiksal, bastu och datasal. Skolan ligger i ett vackert naturområde med fantastiska möjligheter att vara ute.

Nordiska Folkhögskolan är miljödiplomerad!

https://nordiska.fhsk.se/teater/wp-content/uploads/sites/5/2017/01/vardag7-1-600x400.jpg