sång scen text

Nordiska Visskolan

En scenisk musikutbildning med texten i fokus

Vill du säga något med din musik?

Nordiska Visskolan är till för dig som vill utvecklas som artist, sångare och låtskrivare. Vi erbjuder en bred och intensiv utbildning i scenisk tolkning av textbaserad sång, där det du vill berätta och förmedla står i fokus. Utbildningen ger dig en rad olika verktyg för att fånga och beröra en publik och för att utveckla din sångteknik, ditt ackompanjemang och ditt låtskrivande. Utöver ordinarie lärare får du möta en mängd gästpedagoger och artister med mångårig erfarenhet av att arbeta med olika sorters sånger. Vårt mål är att du ska hitta ditt unika uttryck som artist.

Vi erbjuder...

En ettårig grundkurs, en ettårig fördjupningskurs, samt olika distans- och kortkurser. Första året är upplagt som ett smörgåsbord där du arbetar med bland annat vistolkning/scenisk gestaltning, låtskrivande och tonsättning. Du jobbar med professionella gästlärare som erbjuder många olika perspektiv och metoder. Du har även individuella sång- och gitarrlektioner, genomför ett antal konserter både offentligt och på skolan och under vårterminen en två veckors turné i grupp, både i Sverige och i övriga Norden.

Det projektbaserade fördjupningsåret är till för dig som gått första året (eller har likvärdig utbildning/erfarenhet), och som vill ut i det professionella artistyrket. Du söker med en projektidé, till exempel en turné, en skivinspelning eller ett konsertprogram och får stöd och handledning för att genomföra den. Året är väldigt fritt med månadsvisa träffar med gästlärare på plats. Övrig undervisning lägger du upp tillsammans med ansvarig lärare och de andra deltagarna.

Läs mer om de olika utbildningarna under fliken Kurser.

Vi tror att du...

... tycker att texten är viktig och vill förmedla något med de låtar du spelar och skriver
… tycker att det är kul att lära av och ihop med andra och vill arbeta både på egen hand och i grupp
… vill utforska och arbeta med olika sorters sånger och texter
…  vill använda ditt år på Visskolan till att utmanas och utvecklas!

Lyssna på oss!

Många av Sveriges och även några av Nordens mest etablerade visartister har utbildat sig vid Nordiska Visskolan. Både Grammisnominerade och Manifestpristagare, till exempel! Sedan starten 1987 har över 600 personer gått här, och många av dem återfinns på scener runt om i Norden idag. Här är några av dem!

Visskolans Playlist

Tidigare deltagare berättar

http://nordiska.fhsk.se/sang-scen/wp-content/uploads/sites/6/2020/01/synneva-300x200.jpg

 

"Eg lærte så mange verktøy og tips og triks, som eg har stor nytte av når eg speler konsertar og skal formidle musikken min. Den gav meg sjølvtillit, og gjorde at eg skjønte kor viktig det er å få uttrykke seg, dersom ein kjenner at det trengst. I tillegg tok eg med meg masse kunnskap som eg verdset høgt, innan tekstskriveing, tonesetjing, musikkhistorie, formidling og gitar- og vokalteknikk, samt ein god dose inspirasjon."
Synneva Gjelland

http://nordiska.fhsk.se/sang-scen/wp-content/uploads/sites/6/2016/11/matilda-magnusson-300x200.jpg

 

"Visskolan har hjälpt mig mycket med kommunikationen med publiken – att våga vara mig själv på scen och rikta min energi så att det jag vill berätta når ut till så många som möjligt. Skolan har också gett mig kraft att se tolkningar av andras sånger som ett konstnärskap i sig, något som känns värdefullt i en tid när det är lätt att tänka att man måste skriva egna sånger för att nå ut.”
Matilda Magnusson

http://nordiska.fhsk.se/sang-scen/wp-content/uploads/sites/6/2020/01/ellinor-brolin-300x200.jpg

 

"Det som jag fick med mig från Visskolan var hur jag som artist kan förstärka mitt uttryck och berättande via gestaltningen på scen. Jag fick också lära mig att hitta rutiner och arbetssätt som fungerade för mig, som jag sedan använt mig av i mitt yrke. Samt ett oerhört fint nätverk av andra musiker!''
Ellinor Brolin

Därför ska du söka Visskolan!

Aline Henriksson, tidigare deltagare, berättar!

Följ oss på Facebook