Läsåret är slut

Skolavslutning

Nu är läsåret 2022/2023 slut

2023-06-09 - Nordiska folkhögskolan - Läsåret är slut

Skolavslutning

Nu är läsåret 2022/2023 slut

Tack alla deltagare och personal för ett fantastiskt fint skolår. På skolavslutningen 1 juni gav rektor Karin Langeland detta tal:

 

N O R D I S K A

 

  • Nu-et

Vi har firat skolans 75-årsjubileum och det var viktigt, riktigt och roligt, att se tillbaka och förstå vilken mark vi står på. Att gå på folkhögskola handlar mycket om nuet, att vara i NUET som inte kommer tillbaka. Samtidigt är det en tid du aldrig kommer att glömma.

  • Oss

Ett år på Folkhögskola handlar också mycket om ett oss, ett vi. Om gemenskapen – inte om konkurrens. Integritet och solidaritet med andra är en bra kombo där ett meningsfullt liv kan växa fram. Din finaste och största plikt är att se till att varje dag ger dig möten med andra.

  • Riktning

Genom din tid på Nordiska, som kan ha visat sig vara något helt annat än du hade tänkt dig, hoppas jag att du har fått mer självkännedom. Att du har fått något som hjälper dig vidare i livet.

  • Den andra

På folkhögskola träffar man människor. Man träffas i matsalen och korridorerna, man ser varandra arbeta och man ser varandras arbeten. Vi äter och fikar tillsammans. Och ibland förstår man inte vad den andre gör! Varför säger hon det? Vad handlar den pjäsen om? Var är det för bild? Kan man verkligen se ut så? Kan man säga så?

Genom att bli ”drabbat av den andre” får du möjlighet att utveckla dig själv. Du får insikt i dina svagheter, vad du inte kan, och vilka dina styrkor är, vad du kan utveckla.

Att träffa andra människor och se saker de gör, att höra vad de pratar om ger dig kunskap, självkännedom och självvärde.

  • Internat

Att bo nära och tillsammans med 7-8 andra människor i 9 månader kan betraktas som en lång demokratiövning, träning i gemenskap. En sann gemenskap innehåller allt från vänskap och kärlek till bråk om disk och städning, och allt det som ligger däremellan.

  • Självkänsla

Under din tid på Nordiska, som kan ha blivit något helt annat än du hade föreställt dig, hoppas jag att du har fått mer självinsikt och möjlighet att skapa dig en bra självkänsla.

  • Kompass

Jag hoppas och önskar att du har fått en starkare känsla av att du har ett värde, en egen rättighet som människa. En inre kompass. Att du känner dig som en värdig person. Med den insikten behöver du aldrig känna dig underlägsen om du träffar någon som är snyggare, klokare, rikare eller mer populär än du.

  • Avslut

Folkhögskola innebär också alltid ett slut, ett avsked. Så nu är det dags för slutet och i år är detta lika definitivt för mig som alla ni andra som inte kommer tillbaka till höst.

Tack från hjärtat för i år till alla. Tack för att ni har varit här, jobbat, levt och sett och stöttat varandra.

Tack till lärarna

Tack till all personal.

Och tack för uppvaktningen av mig på Kursrådets dag. Ni gjorde mig så glad. Jag går härifrån med ett smil, ett leende på läpparna och ett glimt i ögat!

 

– Rektor Karin Langeland, på skolavslutningen 1 juni 2023